Hozzávalók:
25 dkg méz
12 dkg cukor
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek vaníliás cukor
1 tojás
1,2 dl tej
fél tk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szegfűszeg illetve kardamom
2 tk szárított citromhéj
1 tasak sütőpor
20 dkg tortabevonó csoki
3-3 ek bodza-, ribizli- és cseresznyezselé
Elkészítése:
Keverjük össze alaposan a mézet, tejet, tojást, cukrot, vaníliás cukrot egy keverőedényben, majd állandó kevergetés mellett forrósítsuk fel, és hagyjuk kihűlni. Időnként kevergessük meg, majd adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra, vajazzuk ki a sütőformát, öntsük bele a masszát, és süssük egy órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már a közepe is. A kihűlt tésztát vágjuk három lapra, kenjük be gyümölcszselével, majd helyezzük őket egymásra. A megolvasztott tortabevonóval vonjuk be az egész felületét. Érdemes egy-két napot várni a felszeleteléssel az ízek ekkorra érnek igazán össze.