nlc.hu
Gasztro
Karafiáth Orsolya: Café X

Karafiáth Orsolya: Café X

Karafiáth Orsolya 1976-ban született. Az ELTE Tanárképzõ Fõiskolai Karán végzett magyar-könyvtár szakon, jelenleg a Ludwig Múzeum munkatársa.

Első verseskötete 1999-ben jelent meg a Noran kiadónál Lotte Lenya titkos éneke címmel. Ezzel szinte berobbant az irodalmi köztudatba, a közönség és a kritika is a jövő nagy reménységeként kezdte jegyezni. Bekerült a Magyar Hírlap 50 legsikeresebb fiatalja közé, 1999-ben a Mozgó Világ nívódíjasa vers kategóriában, 2001-ben elnyeri az Avon Talentum Támogatást. Ezen kívül kapott már Móricz és Soros ösztöndíjat, 2004-ben pedig a Zuger Kulturstiftung berlini féléves támogatását. A kortárs magyar irodalom érdekes, extravagáns személyisége, irodalmi rendezvények népszerű szereplője.

A rangos irodalmi folyóiratok (Magyar Narancs, Élet és irodalom, Litera, Tűsarok) mellett gyakran publikál női magazinokban is. Több filmforgatókönyv megírására van megrendelése. Saját zenekara az Elektrik Bugi Kommandó.
„Pesti bohém és fátyolfinom lírikus, vérét adja a soraiért, minden ízében költő és minden ízében nő, macska- és Koncz Zsuzsa-rajongó, tizennégy éve egy falat húst nem evett” – írja róla az Elle-magazin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top