nlc.hu
Gasztro
Citromos felfújt csokibundában

Citromos felfújt csokibundában

Meglepõ, de látványos és finom édesség a csokoládéba rejtett citromfelfújt. Ha mélyre ásol, a burok alatt ízletes, citromos íz vár! És nem is nagy munka, viszont annál nagyobb dicsõség!

Hozzávalók:





• 2 citrom
• 22,5 dkg vaj
• 22,5 dkg rétesliszt
• 7,5 dkg cukor
• 4 tojás
• 15 dkg étcsokoládé
• só
• a forma kikenéséhez vaj és liszt

A öntethez
• 2 citrom
• 1 evőkanál kukoricakeményítő
• 5 dkg cukor


Elkészítése:

A felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálban a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük a vajat. Állandóan kevergetve egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztet, csipetnyi sót, végül a citromlét. Kivajazott, lisztezett kuglófformába öntjük a masszát, vajjal megkent zsírpapírral letakarjuk, és vízgőz felett 1 óráig főzzük. Az öntethez a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy 3 dl folyadékot kapjunk. Ezt a citromhéjjal és a cukorral együtt felforraljuk, majd belekeverjük a kevés vízzel előzőleg simára kevert keményítőt. Sűrűre főzzük, tálba öntjük, kihűtjük, és 10 percre fagyasztóba tesszük.

A mázhoz a csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, egy adaggal mindenhol meglocsoljuk a felfújtat. 5 percre ezt is fagyasztóba rakjuk, hogy teljesen megdermedjen. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a csoki elfogy. Hidegen, de frissen tálaljuk, az öntetet külön kínáljuk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top