A champagne esetében különös jelentőségű a pohár alakja, anyaga. Optimális esetben a pezsgőspohár hosszúkás flőte, hogy a felszálló apró buborékokban és a színben kellően hosszasan gyönyörködhessünk, hiszen az egyforma méretű parányi buborékok a kiváló francia champagne ismérvei közé tartoznak. Lehetőség szerint ne töltsük tele a poharat, hogy az illatot is kellően élvezhessük, ezt hivatott elősegíteni a pohár befelé hajló szája, ami az illatokat koncentrálja.
Anyaga ideális esetben kristály, amit még véletlenül se tisztítsunk mosogatógépben, mert a “cseppmentes” mosogatószer olyan láthatatlan, vékony filmbevonatot képez a pohár falán, ami az intenzív buborékképződést meggátolja. Ez pedig roppant veszteség lenne, hiszen e nemes nedű névadását is a friss buborékok pezsgésének köszönheti.
Pezsgőpiramis
A megépítéséhez pezsgős kelyheket használjunk, pontosan és szorosan érintkezzenek a poharak, és azzal is számolnunk kell, ha a felső poharakból túlcsorgó pezsgő tölti meg az alsóbb sorok poharait, akkor a tervezett pezsgőfogyás sokszorosával kell számolnunk.