Hozzávalók:
2 ek. olaj
1 felvágott hagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 bögre (220 g) arborio rizs
2 meghámozott és felvágott paradicsom
250 g felkockázott friss hal
1 ek. paradicsompüré
2 bögre (500 ml) csirke erőleves
1 babérlevél
¼ kk. oregano vagy bazsalikom
só és bors ízlés szerint
250 g friss, mirelit vagy konzerv rák
1 bögre felszeletelt gomba (1 ek. vajon 2 percig párolva)
felvágott petrezselyem a díszítéshez
Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk a hagymát, fokhagymát és a rizst pár percig, és jól forgassuk össze. Adjuk hozzá a paradicsomot, halat, paradicsompürét, csirke erőlevest, babérlevelet, oreganót, sót, borsot.
Keverjük meg egyszer, hogy a rizst egyenletesen eloszlassuk, majd alacsony hőfokon fedő alatt pároljuk kb. 20 percig. Tegyünk félre néhány rákot, a többit adjuk a gombával együtt a rizshez, és folytassuk a párolást, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, adjunk még hozzá a forró erőlevesből. Díszítsük a félretett rákkal és szeletelt uborkával.
Megjegyzés: rák helyett használhatunk tonhalat vagy lazacot is.
A recept a Magyar Könyvklub Rizottó és egyéb rizses ételek c. könyvében jelent meg.