Hozzávalók:
155 g sütőporral kevert liszt
220 g porcukor
45 g őrölt mogyoró
125 ml meleg tej
15 g olvasztott vaj
60 g egész mogyoró
karamellás töltelék
500 ml tejszín
1 ek. átszitált porcukor
375 g puha karamella
Sütő hőmérséklete: 180 fok
Elkészítése:
1. A tojásokat az apránként hozzáadott porcukorral keverd sűrű krémmé.
2. Keverd össze a lisztet az őrölt mogyoróval. A lisztes keveréket, a tejet és a vajat dolgozd el a tojással. Ezt a tésztát öntsd két 20 cm átmérőjű kerek, kivajazott tortaformába, és süsd 25 percig. Amikor megsültek, borítsd ki rácsra, hogy kihűljenek.
3. A töltelékhez: verd fel kemény habbá a tejszínt a porcukorral. A karamellát főzd fel egy lábosban lassú tűznél kevergetve, amíg simára felolvad. Kissé hűtsd ki.
4. A két kisült tortalapot vízszintesen vágd ketté egy recés élű késsel. Tedd tortástálra az első réteget, kend meg a töltelékkel, locsold meg a karamellával. Ezt ismételd a többi lapnál is. A tetejére krém kerüljön, öntözd meg a karamellával, és díszítsd fel az egész mogyorókkal.
A recept a Magyar Könyvklub Gyors ételek c. könyvében jelent meg.