1. Kerüld az olajban, vajban, margarinban sütést. Helyette grillezz, süss roston, párolj vagy főzz mikróban.
2. A húsokról minden látható zsiradékot vágj le. A csirkéről távolítsd el a bőrt. Válassz sovány hússzeleteket, mérsékeld a kolbász, a konzerv löncshúsok és a szalámi fogyasztását.
3. A sütéshez használj teflonserpenyőt vagy lábast, amit csak megkensz egy kevés olajjal, de nem öntöd bele.
4. Változtass az étkezések összetételén. Egyél több tésztát, rizst, zöldséget, kenyeret és gyümölcsöt, kevesebb húst és szaftot.
5. A leveseket és főtt ételeket készítsd el előző nap és hűtsd le. Ha zsír gyűlne az étel felszínére, hidegen könnyen leszedheted róla.
6. Használj mindig sovány tejet, túrót, sajtot, tejfölt a krémtúrók, krémsajtok helyett.
7. Sovány, alacsony zsírtartalmú, édesítés nélküli joghurtot (kefírt) vegyél a tejföl helyett, csak a főzés végén tedd az ételbe, s ne forrald fel újra, mert összecsomósodik.