Gasztro

Egy korty India

Az indiai konyha változatos, minden régiónak megvan a maga ízvilága, amely elsõsorban a friss fûszerekbõl tevõdik össze. Itt nemcsak az elfogyasztott ételek megválasztásával próbálják harmóniába hozni életüket, hanem az italokkal is.





Az országban szinte mindenhol a különböző italok széles választékát kínálják: kaphatunk palackozott szénsavas italokat és frissen facsart gyümölcsleveket mangóból, lime-ból, narancsból vagy ananászból készítve. Kedvelt a nimbu pani (limonádé), a rózsaital és a kardamomos tej fogyasztása is.

India legismertebb, legrégibb itala a tea, amelyet gyakran a nyílt utcán hatalmas kondérba főzve készítenek: sok-sok tealevelet, cukrot összefőznek tejjel és vízzel, amíg szürkésbarna, édes folyadékot nem kapnak. Még forrón fogyasztják.

Nagy a választék a valamilyen tejtermékből származó italokból is, amelyek nagy melegben szomjoltásra kiválóak, hűsítenek. A vizes alapú üdítők savanykás ízhatásuk miatt a gyomor működését segítik elő. A gazdagabb területeken sok gyümölcsturmixot, nektárt, tejsavót, laszit (joghurtot), és szárított rózsabimbóból készített italt fogyasztanak

Az ivásnak Indiában is vannak hagyományos szabályai:
az étkezést általában egy jeges pani (víz) felhörpintésével kezdik, mivel azt tartják, hogy legjobban a hideg víz oltja a szomjat, napi két liter folyadékot fogyasztanak, és evés után legalább egy órán át nem isznak semmit.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top