Hozzávalók:
1,5 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
3 dkg élesztő
45 dkg liszt a tésztába, és egy kevés a gyúráshoz
egy csipet só
2 tojás
10 dkg margarin
2 ek. cukor
reszelt citromhéj
Elkészítése:
A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet, egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen, egy órán át hagyd, hogy megkeljen.
Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copf-fonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta.
Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.
Fonott kalács» Kürtös kalács» Nagykunsági kürtös kalács» Hójai kalács» Sonkás kalács» |