A friss italok hívei, a táplálkozáskutatók vagy a reformkonyha apostolai egyaránt történelmi példákra hivatkoznak, például Hippokratészre, aki árpával dúsított szőlőlevet ajánlott gyógyulásra vágyó betegeinek. Vagy bibliai példákra és vallási böjtökre, hindu- és buddhista szokásokra utalnak vissza. Bár hivatkozni aligha kell bármire, józan logikával is belátható: a friss zöldségekből, gyümölcsökből készített italok mindent tartalmaznak, amire szervezetünknek szüksége lehet: vitamint, ásványi anyagokat, enzimeket, rostokat. Ugyanakkor kevés szénhidrát van bennük, csekély mennyiségű, de természetes cukor, a zöldségek egyes fajtáiban jelentékeny mennyiségű fehérje, zsírok viszont alig. Itt van például az uborka, amit magas víz- és ásványtartalma miatt már az ókorban is szépítőszerként használtak, vagy a sárgarépa, melynek magas karotintartalma nem csupán betegségek ellen véd, de kozmetikai alapanyagként is szolgál.
S hogy mégsem iszunk eleget ezekből a szinte ideális összetételű italokból – talán csak a paradicsomlé az egyetlen kivétel -, leginkább rossz szokásainkkal, kényelemszeretetünkkel magyarázható. Mert legjobb, ha őszintén beismerjük, a friss zöldségek feldolgozása fáradságos művelet, egyszerűbb elővenni az üdítős palackot, jobb esetben kinyitni a gyümölcsleves dobozt. Bár aki délszaki vidékeken frissen kipréselt narancslével oltotta már a szomját, talán rávehető az otthoni kísérletezésre.
A zöldséglevek készítésének leggyorsabb eszköze a turmixgép, a pillanatok alatt pürévé aprított alapanyagokat ugyan utóbb még át kell passzírozni. A gyümölcscentrifuga segítségével olyan keményebb növények leve is kinyerhető, mint például a sárgarépa vagy az alma. A rostban gazdag növények, például az ananász feldolgozása már több lépcsős feladat. A turmixgépben elkészített ananászpürét édesíthetjük cukorsziruppal. Két óra állás után átpasszírozva rostmentes ananászlé a végeredmény, mely elbírja a vízzel történő hígítást is.
A zöldséglevek önmagukban is kitűnőek, de remekül kombinálhatók például a tejtermékekkel, s ettől mindjárt ízükben és küllemükben is új jelleget kapnak. A zöldséglevektől, vagy az alkoholmentes zöldségkoktélok gondolatától ódzkodó családtagoknak és vendégeknek célszerű lehet először leveses csészében vagy tányérban bemutatni a kreációkat, a felfedezés vagy a megismételt randevú öröme már valószínűleg a pohár és jégkockák csilingelésével fokozható.
Pikáns uborkatej» Borsókoktél» Paradicsomlé uborkával és paprikával» Káposztakoktél» Sárgarépa koktél» |