nlc.hu
Gasztro
Pórés lepény

Pórés lepény

Hozzávalók: (8 személyre)





A tésztához
40 dkg liszt
csipetnyi só
őrölt bors
2,5 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
2 tojás
7,5 dkg vaj

A töltelékhez
1 póréhagyma
5 dkg vaj
3,5 dkg liszt
2,5 dl a póréhagyma főzővizéből
2,5 dl tejszín
szerecsendió
őrölt bors


A tetejére
1 tojássárgája


Elkészítése:

A lisztet a sóval és a borssal mély tálba tesszük. Az élesztőt langyos vízben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk, összedolgozzuk, majd a tojásokat meg a vajat is beledolgozzuk, és 2 óráig lefedve kelesztjük. Közben a pórét megtisztítjuk (csak a fehér részét használjuk), apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, a főzővízből 2,5 decit megtartunk. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. A pórés vízzel felöntjük, belekeverjük a tejszínt, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és összeforraljuk. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a pórét. Amikor a tészta a duplájára kelt, ismét átgyúrjuk, majd kétharmad-egyharmad arányban két részre osztjuk. A nagyobbik darabot kivajazott tortaformába simítjuk úgy, hogy a szélein kilógjon, beleöntjük a pórés krémet, a maradék tésztával befedjük, és a tésztaszéleket körben felhajtjuk. Közepébe ujjunkkal kis lyukat fúrunk, a tojássárgájával megkenjük, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top