nlc.hu
Gasztro
A tészta boldoggá tesz!

A tészta boldoggá tesz!

Ami jó, az vagy erkölcstelen, vagy hízlal – tartja a régi mondás. A tészta azonban kivételnek tûnik az aranyigazság alól. Hiszen finom, kiadós, könnyen elkészíthetõ – és még fogyókúrázni is lehet vele.

 






A tészta boldoggá tesz – vallják azok, akik szeretik a gyorsan és változatosan elkészíthető tésztaféléket. S nem is tévednek, hiszen bizonyított tény, hogy a szénhidráttartalmú ételek – s e csoporton belül is a könnyen emészthető, gyorsan felszívódó, így felesleges energiákat nem adó tészta – jóízű fogyasztása igencsak jót tesz immunrendszerünknek és kedélyállapotunknak.


 


A tésztafélék táplálkozástanilag az értékes alap-élelmianyagokhoz tartoznak, nemcsak magas szénhidráttartalmuk miatt, hanem mert szervezetünket vitaminokkal, ásványi és az emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, valamint rosttal látják el.

Jöhet váratlan vendég, készülhetünk ünnepi lakomára, meghitt vacsorára, vagy csak hétköznapi étkezésre – a tészta mindig kéznél van. Még fogyókúrázhatunk is vele: éppen azért, mert zöldséggel, hallal harmonizál, és gyorsan lebomlik. A diétázóknak különösen a sok-sok zöldséggel készült tésztasalátákat ajánlhatjuk figyelmébe.









Hogyan főzzünk tésztát?

Minden zacskón találunk főzési tanácsot, néhány alapszabályt azonban érdemes szem előtt tartani. A tésztát mindig forró, hatszoros-tízszeres mennyiségű sós vízben, gyakran kevergetve főzzük! A különböző formájú tészták főzési ideje eltérő. Addig kell főznünk, míg a megkóstolt minta jól harapható, kicsit roppanó keménységű nem lesz. Élvezeti értéke ekkor a legmagasabb, állaga a legjobb. Ha azonnali fogyasztásra szánjuk, csak leszűrjük, így a tészta íze fokozottan érvényesül. Abban az esetben, ha rövid ideig tároljuk felhasználás előtt, bő hideg vízzel lemossuk, pici sóval, olajjal összekeverjük, ezzel meggátoljuk az összetapadását. A levesbetétnek szánt tésztákat néha előre kifőzzük, máskor belefőzzük a levesbe. Ez utóbbi esetben bánjunk óvatosan a főzési idővel, hiszen a levesben lévő tészta kis idő után tovább puhul, sok levet szív magába. Törekedjünk arra, hogy a tésztát mindig frissen, fogyasztás előtt főzzük ki, mert így a legízesebb, legélvezetesebb.







A tészta persze akkor a legfinomabb, ha olyan ételt készítünk belőle, amit igazán szeretünk. Lehet az hideg, meleg, sós vagy édes – a variációk száma végtelen. Ebben a könyvben az olvasó sok új receptötlettel találkozhat. A legjobb, ha mindegyiket végigkóstolja! Biztosak vagyunk benne, hogy nem egy fölkerül majd a család kedvenceinek listájára.

www.gyermelyi.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top