Már az első titokról elmondható, hogy megfejteni könnyű, máshol alkalmazni viszont szinte lehetetlen: ez pedig a hagyomány. Gyermelyen ugyanis már 1971-ben megalapították a tésztagyárat, s az azóta felhalmozódott rengeteg tapasztalat mind hozzájárul ahhoz, hogy a tésztagyár ma megbízhatóan képes produkálni a legjobb minőséget. Természetesen minden gyártási folyamat a legkorszerűbb eszközökön, szigorú minőségellenőrzés mellett zajlik.
Az is lényeges, hogy Gyermelyen mindent helyben állítanak elő a tésztagyártáshoz. Beletartozik ebbe a helyi talajviszonyokhoz leginkább illő búzafajta saját termelésű vetőmagjaitól kezdve a helyi malomból kikerülő speciális liszten át a házi tojásfarmig számtalan dolog.
Igen, a tojás különösen lényeges! A legtöbb tésztagyár tojásport használ, ám Gyermelyen mindig saját termelésű, frissen feltört tojást dolgoznak föl, s a tészták ettől nemcsak finomabbak lesznek, hanem tápértékük is megnő.
Ezzel a friss falusi tojással készülnek a cég legismertebb és legnagyobb formaválasztékban kapható termékei: a négytojásos tészták.
Ezek között találhatunk levesbetéteket, köreteket, valamint salátának és édességnek való különleges formákat is. A tészta, attól függően, hogy milyen alakú, más-más célra ideális. A bordázott, üreges formák például a csavartcső, copfocska vagy olaszcsavart felülete a tömegükhöz viszonyítva igen nagy, ezért sok mártást, szaftot képesek fölvenni. Ez teszi őket különösen alkalmassá tésztasalátákban és az olaszos mártással készített fogásokban való felhasználásra.
A hagyomány is sokat számít; például a túrós csusza fodros nagykockából, a gránátos kocka viszont sima kockatésztából készítve az igazi.
No de ez már egy másik titok hiszen mindenki féltve őrzi saját kedvenc tésztaételének receptjét.
www.gyermelyi.hu