A tudomány fejlődésével egyre jobban megértjük szervezetünk működését, s így azt is, hogy milyen élelmiszerekre van szükségünk. Persze ezen a téren is vannak divatirányzatok. Ezek jóvoltából időről időre megtudhatjuk mindig más ételre vonatkoztatva , hogy mi az, amit feltétlenül fogyasztanunk vagy kerülnünk kell. A jól hangzó elméletek melyek mögött nem egyszer nagyon is átgondolt üzleti érdekek állnak mindig találnak híveket maguknak, hiszen azzal érvelnek, ami az emberek számára a legfontosabb: az egészséggel. A sok bizonytalanság mögött azonban világosan kirajzolódik az igény az egészséges táplálkozás iránt. Így biztosra vehetjük, hogy a jövő legnépszerűbb élelmiszerei olyanok lesznek, melyeknek kedvező élettani hatását a tudomány egyértelműen megállapította.
Táplálkozáskultúránk egy másik jellegzetessége a nyitás az újdonságok, más népek konyhái felé. Ma már a legtermészetesebb dolog, hogy ha valaki például olasz, görög vagy kínai ízekre vágyik, könnyen talál kedvére való ételeket, akár vendéglőbe megy, akár receptet keres, hogy maga készítse el a fogásokat. Ezt a változatosságigényt igyekeznek kielégíteni a nálunk még újdonságnak számító főzőiskolák a különlegességek elkészítéséhez ugyanis sokszor új főzési technikákat, trükköket is el kell sajátítanunk. Ebben a változatosság felé forduló világban aligha tévedünk, ha azt jósoljuk, hogy a jövőben a sokoldalúan felhasználható alapanyagok népszerűsége egyre nőni fog.
S ha mindezt figyelembe vesszük, nagyon is elképzelhető, hogy a XXI. század kedvence a tészta lesz, mégpedig a tojásos tészta. Összetevőinek köszönhetően táplálkozástanilag ideális élelmiszernek mondható. A tojás a világon az egyik legtökéletesebb táplálék, hiszen nemcsak az élethez nélkülözhetetlen fehérjéket tartalmazza, hanem vitaminok egész sorát is. A liszt pedig értékes szénhidráttal,fehérjével és rosttal egészíti ki ezt. Ám a tojásos tésztának nemcsak ez az erénye, hanem az is, hogy számtalan változatban fogyasztható. Levesek, saláták, főételek alapanyaga lehet, s egyaránt alkalmas sós és édes, hagyományos és különleges fogások elkészítéséhez.