Ez az egyszerű étek azonban egyáltalán nem ok nélkül! rengeteg lelkes hívet szerzett magának az idők során. Úgy kétszáz évvel ezelőtt Thomas Jefferson, a sokoldalú amerikai elnök saját készítésű makaróni- vagy spagettiprést tervezett, hogy főtt tésztával kínálhassa meg vendégeit. Az ipari léptékű tésztagyártás sem sokat váratott magára, és a ma már jó másfél százada gyári úton is előállított tésztaféléket számtalan fajtában kínálják a boltok.
A száraztésztáknak két fő típusa van:
a tojás hozzáadása nélkül, úgynevezett durumlisztből előállított változat (ilyen a klasszikus olasz tészták döntő többsége), illetve a tojással összedolgozott búzalisztből készült számtalan tésztaforma. A tojásos tészták képviselik a kategória csúcsát, a csomagoláson megjelenő tojásszám az egy kiló liszthez adott tojások számát jelenti: a legelterjedtebb a lényegében minden tésztás fogáshoz alkalmas négytojásos, míg a levesbetéteket általában nyolc tojással gyártják. Magyarországon a tojásos tészták a legnépszerűbbek.
A magyar háztartások jelentős része rendszeresen, szívesen fogyaszt tésztát, s ennek köszönhetően a termék bekerült a tíz legkedveltebb élelmiszer közé.
www.gyermelyi.hu