nlc.hu
Gasztro
Eperrel és vaníliafagyival töltött kosárka

Eperrel és vaníliafagyival töltött kosárka

Mindenki kedvence most igazán bekerül a kosárba. És valószínûleg jól is fogja érezni magát a vaníliafagyi társaságában. Ha nem akarsz tésztát sütni, készen is vehetsz kosárkát!

Hozzávalók (8 db 10 cm átmérőjű kosárkához):

a fagylalthoz
8 tojássárgája
20 dkg cukor
6 dl tej
1 vaníliarúd
3 dl tejszín





a tésztához
10 dkg cukor
1 tasak vaníliáscukor
12,5 dkg vaj
1 tojás
25 dkg liszt
csipetny só

a tetejére
75 dkg eper
1 csokor mentalevél
2,5 dl tejszín
1 evőkanál porcukor


Elkészítése:

A fagylalthoz a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. A tejet a kikapart vaníliarúd belsejével felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és 10 percig állni hagyjuk. A vaníliadarabkákat kivesszük, a tejet a tojásos habba keverjük, és kislángon sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a fagyasztóba tesszük.

A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet. Addig keverjük, míg sima masszát kapunk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, kivajazott mini tortaformákba nyomkodjuk, és az aljukat villával megszurkáljuk. Meleg sütőben készre sütjük, majd a formákból kiborítjuk, és kihűtjük.

Az epret megmossuk, leszárítjuk, és minden szemet kettévágunk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd jól lehűtjük. Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a fagylaltot a fagyasztóból, hogy formázható legyen. A tortácskák aljára cukros tejszínt adagolunk, rátesszük az eperdarabokat, végül egy gombóc fagyit nyomunk rájuk. Mentalevéllel díszítjük.


Tálaláskor meglocsolhatjuk csokoládés vagy karamelles szósszal, esetleg megszórhatjuk más piros gyümölcsökkel, mandulaforgáccsal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top