Gasztro

Az instant kávéról…

Az elsõ azonnal oldódó szárított kávékivonatot egy Satori Kato nevû japán-amerikai feltaláló készítette a 20. század elején. Elsõ felhasználói között voltak egy sarkvidéki expedíció tagjai. A könnyû elkészítés miatt már az elsõ világháború idején biztos piacra talált.




Elsőként az Angliában szolgáló amerikai katonák között.

Kékesi Erzsébet, a Douwe Egberts kávészakértője szerint egy jó minőségű instant kávé fő ismérvei a könnyű elkészíthetőség, a valódi kávé élményét nyújtó íz és aroma, valamint a krémesség. Az azonnal oldódó kávét alapvetően két különböző eljárással állítják elő, melyek azonban csak a végső technológiai lépésben különböznek egymástól. A technológia közös lépései a kávépörkölés, őrlés és a vizes extrakció. Az így nyert kávékivonatot besűrítik. A végső technológiai lépés a fagyasztva, illetve a porlasztva szárítás.
A fagyasztva szárítás vagy „freeze drying”során a kávékoncentrátumot -42 Celsius fokra hűtik. Eközben a sűrítményben lévő víz megfagy, majd megfelelő körülmények között szublimál, azaz kristályos állapotból azonnal gáznemű állapotba kerül. A termék szép, szögletes szemcséiről ismerhető fel. A másik eljárás a porlasztva szárítás, vagyis „spray drying”, amelynek során a kávékoncentrátumot porlasztják, majd meleg levegővel szárítják. A porlasztva szárítással nyert terméket sok esetben agglomerálják, és így laza szerkezetű, nagyobb részecskéket kapnak– magyarázza a szakértő. A cél, hogy az íz- és aromaanyagokat megtartva kapjunk könnyen, gyorsan oldódó kávét.

Az új Douwe Egberts Omnia Créme instant kávé különleges krémességét, utánozhatatlan aromáját a Douwe Egberts speciális eljárásának, a Micro Injection Spray Dried gyártási technológiának köszönheti. Utánozhatatlan, telt, bársonyos aromájával, és a gondosan összeválogatott kávéfajták harmóniájával tökéletes kávéélményt nyújt az instant kávé rajongóinak.





Kékesi Erzsébet a következőképpen írja le a speciális technológiát:
A MISD eljárás során minden egyes kicsi kávékivonat-szemcséhez levegőbuborékok tapadnak. A forró vízben a MISD instant kávészemcsék feloldódnak, a kis levegőbuborékok kiválnak, és ez okozza a kávé egyedülálló krémességét.

www.omnia.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top