![]() |
Az egészségünkre nézve oly hasznos növények nagy előnye, hogy nemcsak a kertben, hanem cserépben is jól megélnek. A nyár beköszönte kiválóan alkalmas arra, hogy megteremtsd fűszerkerted alapjait.
Ültetésnél érdemes néhány körülményt figyelembe venni: A bazsalikom, csombor és lestyán egynyári növények. A rozmaring, kakukkfű, zsálya jól bírja a hideget, meleget egyaránt, így egész évben, akár az erkélyen is friss marad. A menta, majoránna, oregánó belterületen hosszabb ideig is kibírja. A növényeket folyamatosan nedvesen kell tartani, vagyis érdemes kétnaponta locsolni. És ha kis (cserép) kertünk elkészült, akkor gazdagítsuk vele bátran és ötletesen ételeinket. |
A bazsalikom a mediterrán konyha klasszikus fűszere; minden ételhez illik, amiben paradicsom, vagy más zöldségek vannak. Nagyon jól ízesíti a sült és főtt halakat, marha- vagy borjúhúsokat, sertéskarajt. Adhatjuk csirkeételhez, különböző zöldségfelfújtakhoz, olasz típusú
![]() |
Egy újabb karakán ízű fűszer, amellyel elsősorban a paradicsomos vagy burgonyás ételeket, illetve bárány-, marha- vagy sertéssültet ízesíthetjük. Ez az erőteljesen illatozó fűszer jól illik még a hüvelyesekhez, a gomba, káposzta, cékla, cukkíni, padlizsán ízvilágához, vagy akár télire eltett savanyúságot is ízesítheti.
![]() |
A fűszerkapor egyedi ízvilágot kölcsönöz a könnyű zöldsalátáknak, az uborkából, tökből, cukkíniből, répából, burgonyából készült főzelékeknek, tejfölös alapú szószoknak, mártásoknak. Hasznos savanyúságok eltevésénél is, vagy a túrós sütemények készítésénél. Frissen felhasználva, csak a főzés vége felé tegyük az ételbe, mert hamar elveszítheti aromáját.
![]() |
Leginkább talán a savanyúságok (különösen a savanyú káposzta, almapaprika, fűszeres cukkíni) eltevésénél és a tengeri halféleségek elkészítésénél használják. De jól illik a markánsabb ízű húsokhoz is, mint a sertés, marha, vagy birka. Próbáljuk ki páclében vagy pörkölt készítésénél. Egy kevés koriandert a húsleves is elbír.
![]() |
Az ízében a zellerhez hasonlító lestyán leveleit és gyökereit többnyire a főzés végén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megtartsa. Jól illik a burgonyából, paradicsomból és hüvelyes zöldségekből készült ételekhez, levesekhez, birka- és vagdalt húsokhoz, valamint savanyúságokhoz, vegyes salátához.
![]() |
Majoránna
Bátran fűszerezhetjük vele a húslevest vagy burgonyalevest, zöldsalátákat és mindenféle hal- vagy szárnyas ételt. Kiválóan illik a májgaluska vagy más májas étel készítéséhez, de szórhatjuk pástétomokba és a paradicsomos alapú ételekbe is.
![]() |
Tárkony
Levelei nagyszerűen felhasználhatók a különböző húsokból (pulyka, bárány, sertés) készült, tejföllel sűrített ragulevesekhez, burgonyához vagy paradicsomsalátához. Ízletes lesz tőle a Vinaigrette mártás, és az uborkából készült savanyúság is. Petrezselyem, metélőhagyma és turbolya hozzáadásával erőteljes fűszerkeveréket készíthetünk.
![]() |
Turbolya
Friss leveleiből gyakran készül saláta. Jól illik krémes levesekbe (pl. spárgalevesbel), burgonyából, paradicsomból készült ételekhez, mártásokhoz, a csirke-, borjú- vagy bárányhúshoz, tojáshoz és sárgarépához.