Gasztro

Nyári fûszerízek

Te is álmodoztál már arról, hogy fõzés közben kisétálva álmaid kertjébe – amely mondjuk a provance-i hagyományokat õrzi – a levendulabokrok lila és a gyógy- és fûszernövények zöldes színárnyalatának keveredésébõl választod ki kedvenc fûszereidet?









Az egészségünkre nézve oly hasznos növények nagy előnye, hogy nemcsak a kertben, hanem cserépben is jól megélnek. A nyár beköszönte kiválóan alkalmas arra, hogy megteremtsd fűszerkerted alapjait.






Ültetésnél érdemes néhány körülményt figyelembe venni:
• A bazsalikom, csombor és lestyán egynyári növények.
• A rozmaring, kakukkfű, zsálya jól bírja a hideget, meleget egyaránt, így egész évben, akár az erkélyen is friss marad.
• A menta, majoránna, oregánó belterületen hosszabb ideig is kibírja.

A növényeket folyamatosan nedvesen kell tartani, vagyis érdemes kétnaponta locsolni.
És ha kis (cserép) kertünk elkészült, akkor gazdagítsuk vele bátran és ötletesen ételeinket.
Bazsalikom
A bazsalikom a mediterrán konyha klasszikus fűszere; minden ételhez illik, amiben paradicsom, vagy más zöldségek vannak. Nagyon jól ízesíti a sült és főtt halakat, marha- vagy borjúhúsokat, sertéskarajt. Adhatjuk csirkeételhez, különböző zöldségfelfújtakhoz, olasz típusú



tésztaételekhez, pizzához, vagy akár rántottához is. Kiegészíthetjük majoránnával és oregánóval.





Kakukkfű

Egy újabb karakán ízű fűszer, amellyel elsősorban a paradicsomos vagy burgonyás ételeket, illetve bárány-, marha- vagy sertéssültet ízesíthetjük. Ez az erőteljesen illatozó fűszer jól illik még a hüvelyesekhez, a gomba, káposzta, cékla, cukkíni, padlizsán ízvilágához, vagy akár télire eltett savanyúságot is ízesítheti.





Kapor
A fűszerkapor egyedi ízvilágot kölcsönöz a könnyű zöldsalátáknak, az uborkából, tökből, cukkíniből, répából, burgonyából készült főzelékeknek, tejfölös alapú szószoknak, mártásoknak. Hasznos savanyúságok eltevésénél is, vagy a túrós sütemények készítésénél. Frissen felhasználva, csak a főzés vége felé tegyük az ételbe, mert hamar elveszítheti aromáját.





Koriander

Leginkább talán a savanyúságok (különösen a savanyú káposzta, almapaprika, fűszeres cukkíni) eltevésénél és a tengeri halféleségek elkészítésénél használják. De jól illik a markánsabb ízű húsokhoz is, mint a sertés, marha, vagy birka. Próbáljuk ki páclében vagy pörkölt készítésénél. Egy kevés koriandert a húsleves is elbír.






Lestyán

Az ízében a zellerhez hasonlító lestyán leveleit és gyökereit többnyire a főzés végén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megtartsa. Jól illik a burgonyából, paradicsomból és hüvelyes zöldségekből készült ételekhez, levesekhez, birka- és vagdalt húsokhoz, valamint savanyúságokhoz, vegyes salátához.






Majoránna
Bátran fűszerezhetjük vele a húslevest vagy burgonyalevest, zöldsalátákat és mindenféle hal- vagy szárnyas ételt. Kiválóan illik a májgaluska vagy más májas étel készítéséhez, de szórhatjuk pástétomokba és a paradicsomos alapú ételekbe is.






Tárkony

Levelei nagyszerűen felhasználhatók a különböző húsokból (pulyka, bárány, sertés) készült, tejföllel sűrített ragulevesekhez, burgonyához vagy paradicsomsalátához. Ízletes lesz tőle a Vinaigrette mártás, és az uborkából készült savanyúság is. Petrezselyem, metélőhagyma és turbolya hozzáadásával erőteljes fűszerkeveréket készíthetünk.






Turbolya
Friss leveleiből gyakran készül saláta. Jól illik krémes levesekbe (pl. spárgalevesbel), burgonyából, paradicsomból készült ételekhez, mártásokhoz, a csirke-, borjú- vagy bárányhúshoz, tojáshoz és sárgarépához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top