nlc.hu
Gasztro
A kávé útja

A kávé útja

A kávé Magyarországon az egyik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer. Van, akinek a napi mûködéshez elengedhetetlen a naponta többszöri feketézés, van, aki csak desszert helyett iszik néha egy finom, habos cappucinót.





Akár az espresszó, a hosszú kávé, a cappuccino vagy a wiener melange a kedvencünk, egy dolog mindegyikhez elengedhetetlen: a jó minőségű, aromás, zamatos feketekávé. De tudjuk-e, honnan, hogyan kerül a csészénkbe?

Az Egyenlítő körül, a Ráktérítő és a Baktérítő közötti területen, az úgynevezett kávéövben él ez a különleges növény, amelynek cseresznyeszerű gyümölcse az értékes kis babszemeket rejti. Az örökzöld növény egész évben folyamatosan terem, a piros kávécseresznyéket többnyire kézzel szüretelik. A gyümölcsből kétféle speciális eljárással juthatnak a magban rejlő kávészemekhez: a nedves vagy a száraz eljárással. Mindkettő lényege a gyümölcshús eltávolítása a magról, amely a két egymással szemben elhelyezkedő zöld kávébabszemet rejti. A kávébabot ezután válogatják, osztályozzák és zsákokban útjára indul a feldolgozó országok felé. Évente közel 80 millió zsák kávét exportálnak szerte a világban.

Mivel a kávé minden egyes országban és minden egyes évben más és más ízű, a Douwe Egberts szakemberei különböző zöld kávékból alakítják ki az ideális keveréket. Ezután következik az aromakiemelő pörkölés, amely meghatározza az ital ízét, majd az őrlés és csomagolás.

Az instant, azaz vízben azonnal oldódó kávé a 20. század elején jelent meg. Az első azonnal oldódó szárított kávékivonatot egy Satori Kato nevű japán-amerikai feltaláló készítette, s a könnyű elkészítés miatt már az első világháború idején biztos piacra talált az Angliában szolgáló amerikai katonák között, népszerűsége azóta is töretlen.





Az új Douwe Egberts Omnia Créme instant kávé különleges krémességét, utánozhatatlan aromáját a Douwe Egberts speciális eljárásának:
 a Micro Injection Spray Dried gyártási technológiának köszönheti. Utánozhatatlan, telt, bársonyos aromájával, és a gondosan összeválogatott kávéfajták harmóniájával tökéletes kávéélményt nyújt az instant kávé rajongóinak. Így már csak forró vízre van szükségünk…

www.omnia.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top