Buffala mozzarella caprese
Hozzávalók:
250 g mozzarella 200 g paradicsom 3-4 db bazsalikomlevél 2-3 evőkanál olívaolaj balzsamecet ízlés szerint
Elkészítése:
A mozzarella lágy, sima állagú sajtféleség, amelynek eredeti olasz változatát bivaly tejéből gyártják, ezért ez teljesen más ízű, mint különféle minőségű, tehéntejből készült változatai, amit például Magyarországon is készítenek. A krémfehér vagy elefántcsontszínű, friss tejes zamatú mozzarella úgy készül, hogy a túrót felhevített savóval keverik össze, majd addig nyújtják és gyúrják, amíg egyenletesen lágy, rugalmas masszát kapnak. Ekkor gömb alakú vagy ovális formákba préselik, és vízben tárolják, hogy ki ne száradjon. A mozzarellát sok helyen mindennap frissen készítik. A mozzarellát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, ily módon szeleteljük fel a paradicsomot is. Körberakjuk a tányért velük felváltva, majd megszórjuk friss bazsalikommal a tetejét, kevés olívaolajjal meglocsoljuk. Ízlés szerint balzsamecettel is ízesíthetjük. Mellé pirítóst vagy crostinit fogyasszunk. |
Az élet és a paradicsom szerelmese
Gianni még éttermét is a paradicsomról nevezte el. Amilyen hangulattal, otthonossággal, igazi itáliai temperamentummal rendezte be a trattoriát, éppen ugyanazzal tölti meg ő maga. Lendülettel, barátsággal, nyíltsággal és igazi életélvezettel.
A Trattoria Pomo DOro étlapjának előszavánál szebben semmi nem beszél Olaszországról, a paradicsomról:
A paradicsomnak rejtélyes, izgató és a nemi vágyat fokozó hatást tulajdonítottak, és emiatt a 16-17. századi alkimisták gyógy- és bájitalokban használták fel. Ez talán segít megérteni azokat a szavakat, amelyekkel a különböző nyelveken ezt az Újvilágból származó növényt elnevezték. Love apple angolul, pomme damour franciául, Liebesapfel németül, és pomo doro aranyalma olaszul. Mindegyik félreérthetetlen utalás a szerelemre.
Gianni szerint ezekben az időkben rózsacsokor helyett paradicsomot ajándékoztak a szerelmesek egymásnak. Mennyivel olcsóbb lenne ez most is! mondja nevetve
Hihetetlen titkokat tudsz a paradicsomról!
Igen. Például Liguriában két tenyérnyi nagy paradicsomok vannak. Rücskös, barázdált a külsejük, nagy szeletekbe vágják keresztbe, és úgy használják föl őket. De csak úgy magában beleharapni is fenséges élvezet! De ezt itt Magyarországon is szeretik, amikor érik a paradicsom. Csak úgy megsózzák és beleharapnak. Ez azt jelenti, hogy érett és finom.
Mesélj az olasz konyháról, az ételekről!
Alapvetően minden igazi konyha a parasztemberekből indul ki. Szerintem a gazdag ember régen nem tudott enni. Ma tud enni, mert a szegények ételeiből gazdag étel lett. Az érlelés, az csak egy tartósítási módszer volt régen, mert nem volt hűtőszekrény. A megszáradt kenyeret nem dobták el úgy, mint ma. Abból egy csomó ételt készítettek. Ilyen például a paradicsomleves, a Pappa al pomodoro, ami alapvetően érett paradicsomból és száraz kenyérből készül. Egyik kedvenc étele a vendégeinknek.
A paradicsom egyébként is egy csodálatos alapanyag a főzéshez. Olyan jó lassan főzni, mert nagyon finom illatokat áraszt szét a konyhában.
És milyen a modern olasz konyha?
Olaszország új divatja, hogy nyáron zöldséges fagylaltokat készítenek. Zelleres, padlizsános, paradicsomos. És nagyon finom. Ebből látszik, hogy a zöldségeket lehet nagyon frissen és fiatalosan is elkészíteni.