Paradicsomos omlett
Hozzávalók:
5 evőkanál olívaolaj 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 10 dkg sonka 1-1 piros ill. zöld paprika 4 paradicsom só, bors 4 tojás
Elkészítése:
Az olívaolajat egy mély serpenyőben felforrósítjuk. Megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát és fokhagymát, valamint a vékony csíkokra vágott sonkát. Ezután hozzáadjuk a kimagozott, szintén hosszú, vékony csíkokra vágott paprikákat is, és szintén megpirítjuk. Így teszünk a forró vízbe mártott, meghámozott, kimagozott és kockákra vágott paradicsommal is. Sóval ízesítjük, borssal fűszerezzük.
A tojásokat felverjük, és keverés nélkül a párolt egyvelegre öntjük, majd alacsony lángnál készre sütjük. Tálaláskor óvatosan átcsúsztatjuk egy lapostányérra.
|
Nem is olyan régen elkezdtem járni egy személyi edzőhöz, mert úgy éreztem, szükség van arra, hogy karbantartsam magam. Az edzőm mindig azt mondta, egyek sok-sok zöldséget. Célt ért a folyamatos ismételgetéssel, mert most már, ha tehetem, tényleg nem eszem mást a hús mellé.
A paradicsomot úgy, ahogy van, imádom, minden felhasználási módját tekintve. Ez gyerekkoromban sem volt másként, bár ízlésem azóta egy picit módosult. Korábban a paradicsomlevest úgy szerettem, ahogyan azt mi, magyarok készítjük. Ennek egy kicsit édesebb a zamata. Mostanra volt alkalmam megkóstolni többször a paradicsomleves olasz változatát, ami kicsit savanykásabb ízhatású. Most már én is így készítem.
Nem vagyok egy nagy háziasszony, de két dolog mindig van a hűtőmben: paradicsom és mozzarella. Végszükség esetén ez egy tökéletes párosítás minden alkalomra, és még hizlalni sem hizlal. Csak felvágom a paradicsomot és a mozzarellát, és már kész is a finom vacsi.
Persze előfordul az is, hogy a paradicsomot nem vágom fel. Volt egy barátom, akit a sírba tudtam kergetni azzal, hogy úgy eszem a paradicsomot, mintha almát ennék. Jó nagyot beleharapok.
Titok ugyan, de most elárulom, hogy a levét szoktam kiszívni először. Még egy férfiismerősömet készítettem ki fura szokásaim egyikével. Sokáig a paradicsom egyik végén található középrészt nem vágtam ki. Vendéglátóiparban dolgozó ismerősöm mindezt döbbenettel figyelte egy ideig, aztán jól leszidott, és azóta már én is jókislányként tartom magam a paradicsomfogyasztási szokások etikettjéhez.