A paradicsom és egészségvédő anyaga, a likopin
A paradicsomban magas koncentrációban található védő hatású anyag a likopin, ennek köszönhető a napon érett paradicsom szép piros színe. A legtöbb likopin a nyári hónapokban, természetes napfényben érlelt paradicsomban található, az üvegházi termékhez képest akár tízszeres mennyiségben is. Jóval kevesebb van belőle ugyanakkor a még zöld vagy sárgás paradicsomban, vagy a napszegény időszakokból származó, külföldi üvegházi paradicsomban.
Sajnos még a fejlett országokban sem fogyasztunk elég olyan növényi élelmiszert, pl. paradicsomot és termékeit, melyek a szervezetet elég likopinnal látnák el. A javasolt napi likopinbevitel 5-10 mg-ra tehető. Számos nyugati országban ennél lényegesen kevesebbet, és hazánkban is csak a javasolt bevitel mintegy 60%-át fogyasztjuk.
Érdekesség, hogy a paradicsom kíméletes feldolgozása során a likopintartalom nem csökken, ugyanakkor a likopin bélből való felszívódása jelentősen javul. Ennek következtében a likopin a feldolgozott paradicsomtermékekből jobban hasznosul a szervezetben, mint a nyers paradicsomból. A magyarázat az, hogy a likopin a növényi sejtekben megkötve található, így az emésztő enzimek számára nehezebben hozzáférhető és így kevésbé szívódik fel. Főzés, hő hatására, vagy bizonyos olajok hozzáadására a likopin felszabadul. Jóval magasabb a likopintartalma pl. a ketchupnak, a sűrített paradicsomnak, de a paradicsomitaloknak, leveseknek is.
Ugyanakkor pl. a természetes paradicsomolaj felhasználásával készült, paradicsomkivonatot tartalmazó kapszulából a likopin jobban szívódik fel, mint a nyers paradicsomból.
Tudományos vizsgálatok a paradicsom védő hatásáról
A vizsgálatok szerint különösen kedvező lehet a paradicsom-likopin hatása a prosztatarák megelőzésében, de ez a kedvező hatás kiterjedhet általában a hámeredetű daganatokra, melyek elsősorban a szájüregben és a gyomorbélrendszerben fordulnak elő. Napi 2 érett paradicsom tartós fogyasztása már csökkenheti a daganatképződési hajlamot. Vizsgálatok bizonyítják megelőző szerepét a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is!
A kedvező hatások legfőbb oka a likopin antioxidáns hatása. A szervezetben kimutatható oxidációs folyamatok kapcsolatban vannak az érelmeszesedéses és daganatos betegségek keletkezésével, és a likopin antioxidáns hatása ezt a folyamatot fékezi. A likopin emellett segíti a sejtek közötti normális kommunikációt, szabályozza a sejtosztódást, sőt a zsíranyagcserére is kedvezően hat.
A paradicsom pótolható?
Más növényi táplálékkal igazából alig. Feldolgozott termékeivel részben igen. Amennyiben különösen téli, tavaszi időszakokban kevésbé elérhető a megfelelő likopin bevitel, kézenfekvő megoldás lehet egy likopinban gazdag természetes paradicsom kivonat fogyasztása, szükség esetén kapszula formájában. Ilyen lehetőség már rendelkezésre áll, a kivonás olyan speciálisan nem géntechnológiai úton termesztett paradicsomfajtából történik, melynek likopin tartalma négyszerese a szokványos érett paradicsomnak is. Az ilyen 5 mg jól felszívódó, nem szintetikus likopint tartalmazó kapszulák hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálatokkal ellenőrizték.
A Szenzációs paradicsom című könyvet sztárok receptjeivel, és a Sensomato névre hallgató likopin táplálékkiegészítővel már megtalálhatod a könyvesboltokban! |
A