Gasztro

Thai kókusztejes csirkeleves citromfûvel és galangával (Tom Kha Gai)





Hozzávalók 2 személyre:

• 20 dkg csirkemellfilé
• 10 dkg csiperkegomba
• 4 dl kókusztej (1 konzerv)
• kis darab (kb. 5 dkg) galanga
• 1 szál citromfű
• 2 lime-levél
• 1 mk. őrölt chilipaprika
• 1 csokor koriander
• só, pár csepp citromlé (elhagyható)


Elkészítése:

A csirkemellet és a gombát egyforma 2×2 centiméteres kockára vágjuk. A kókusztejet felforraljuk, hozzáadjuk a lime-leveleket, a felkarikázott citromfüvet, a chilipaprikát és a megtisztított, karikákra vágott galangát. Megsózzuk, majd belefőzzük a csirkemellet és a gombát. A főzés közben elpárolgott folyadékot kevés vízzel pótolhatjuk. A levesnek enyhén citromosnak, csípősnek és tartalmasnak kell lennie. A végén pár csepp citromlével még ízesíthetjük és megszórjuk az apróra vágott korianderlevéllel.


Jó tudni

A galanga a gyömbérhez hasonló formájú és aromájú ázsiai fűszernövény, csak citrusosabb íz jellemzi. Ezeket és a lime-levelet ázsiai boltokban szerezhetjük be.


Tamás tippje

Ha épp egy hódolóval és nem szinglitársunkkal, barátnőnkkel osztjuk meg a levest, neki bátrabban tegyünk a chilipaprikából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top