Gasztro

Muszaka





Hozzávalók 4 személyre:

• 1 kg padlizsán
• só
• 1 nagy hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 ek. olaj
• 40 dkg darált hús
• csipetnyi őrölt kömény
• édesnemes pirospaprika
• őrölt bors
• 30 dkg paradicsomhús
• 1 ek. sűrített paradicsom
• 8 dkg reszelt sajt
• 1 ek. apróra vágott petrezselyemzöld


Elkészítése:

Először a padlizsánnal dolgozunk. Az összmennyiséget kettéosztjuk. Levágjuk a szárukat, hosszában félbevágjuk őket, húsukat bemetsszük, és 160 fokos sütőben puhára sütjük. A többi padlizsánt hosszában vékonyan felszeleteljük, besózzuk, hogy levet eresszen, és fél órára félretesszük. Közben megtisztítjuk, és apróra vágjuk a hagymát meg a fokhagymát, majd 1 ek. olajban üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, fakanállal megkavarjuk, és kb. 1 percig pirítjuk, amíg a hús már nem piros. A megsült padlizsánok belsejét kivájjuk, és a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel, pirospaprikával fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a levét elpárologtatja. Közben néha megkavarjuk, hogy oda ne kapjon.

Ezután a húsos-padlizsános raguhoz öntjük a paradicsomot és a sűrített paradicsomot, és a petrezselyemzöldet. Kislángon 15-20 percig rotyogtatjuk. (Ha szükséges, egy kevés meleg vizet hozzáönthetünk, ha elfogyna alóla a lé.) Közben leöblítjük a besózott padlizsánszeleteket, felitatjuk róluk a nedvességet, és 2. ek. forró olajban hirtelen kisütjük. A felesleges olajat papírtörölközővel felitatjuk. Egy tepsit kibélelünk a sült padlizsánszeletekkel, beborítjuk a raguval, megszórjuk reszelt sajttal, folytatjuk ismét padlizsánnal, raguval, és végül ismét megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokos sütőben készre sütjük (kb. fél óra). Ha kész, kb. tíz percig pihentetjük, utána tálaljuk.

Tipp

Az igazi muszaka bárányból készül, de készülhet sertéshúsból is, de még jobb, ha pulykahússal állítjuk össze, mert kisebb kalóriatartalmú ételt kapunk. Könnyű vörösbort kínáljunk hozzá!





Jó tudni

A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top