nlc.hu
Gasztro
Padlizsántorony pirítóson

Padlizsántorony pirítóson

Ez a gyönyörû lila, fényes bõrû csoda, amelyet hívtak már tojásgyümölcsnek, törökkobaknak is, az igazi mediterrán nyarat idézi. Ma már nálunk is mindenhol kapható a nem is oly rég még ritkaságszámba menõ zöldség!





Hozzávalók 4 személyre:

• 4 nagy szelet kenyér
• 45 dkg padlizsán
• só
• 8 nagy mozzarella
• 6 paradicsom
• 1 csokor bazsalikom
• olívaolaj
• szemes bors


Elkészítése:

A kenyérszeleteket félbevágjuk, és megpirítjuk, vagy 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük pár percre. A padlizsánt megmossuk, vékonyan felszeleteljük, kicsit besózzuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy a levét kiengedje. A mozzarellákat és a megmosott, lecsumázott paradicsomokat közepesen vastag szeletekre vágjuk, a bazsalikomot – 8 levélke kivételével – felaprítjuk. A padlizsánszeleteket papírtörlővel szárazra töröljük, és teflon serpenyőben, kevés olajban kisütjük. A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük olívaolajjal, ráhelyezünk egy padlizsánszelet, egy mozzarellaszeletet és egy paradicsomot sorban, míg a hozzávalók tartanak. Közüket megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal. A tetejüket meghintjük frissen őrölt borssal, és a megpúpozott kenyérkéket betoljuk a sütőbe, addig, míg a sajt ráolvad a padlizsánra. Melegen tálaljuk, a félretett bazsalikommal díszítjük.





Jó tudni

A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma.








Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top