Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán
5. ek. olaj
2 kis fej hagyma
20 dkg darált sertéshús
1 ek. konyak
1 kk. őrölt köménymag
4 ek. paradicsomhús
só, bors
3-3 dkg vaj és liszt
3 dl tej
10 dkg reszelt sajt
1 citrom
szerecsendió
1 tojás
Elkészítése:
Hosszában elfelezzük a padlizsánokat, húsukat keresztben bevágjuk, és kislángon serpenyőben, az olajban 5-6 percig sütjük a bemetszett oldalára fordítva. Kihűtjük, majd kanállal kiemeljük a húsát, de vigyázzunk, hogy a héja ne sérüljön meg! Az apróra vágott hagymát 2 ek. olajban üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a húst, majd 3-4 perc múlva a padlizsán kikapart húsát is. Ízesítjük a konyakkal, a fűszerekkel, beletesszük az edénybe a paradicsomot is, sózzuk, borsozzuk és még 2 percig főzzük. Közben besamelt készítünk: a vajban világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, és állandóan kavargatva 4-5 percig főzzük. Ezután beletesszük a besamelbe a sajt felét, fél citrom levét és csipetnyi reszelt szerecsendiót. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tojást. A padlizsánhéjakat felváltva megtöltjük a húsos zöldséggel és a besamellel. Tetejükre húsos massza kerüljön, amit lefedünk a megmaradt sajttal. Sütőpapírral vagy alufóliával beborítva 220 fokos sütőbe tesszük 20 percre. Azonnal tálaljuk.
Jó tudni A padlizsán a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India, hozzánk török közvetítéssel került. Energiaértéke alacsony, mindössze 27 kcal, víztartalma viszont magas. Gazdag ballasztanyagokban és folsavban, tartalmaz továbbá fehérjét, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat. Előnye, hogy kevés nátrium van benne. Lila héja antioxidánst tartalmaz. A kutatások szerint ez a nauzin nevű antioxidáns segít megőrizni a fiatalságot és a szellemi frissességet. Jelentős a C-, B1- és a B2- vitamintartalma. |