Ebben a hónapban, dacolva a tarhonyapirító, banáérlelő, gatyarohasztó meleggel bevettettük magunkat a konyhába, hogy elkészíthessük Batyus összeállításunkat.
A batyu remek találmány, ugyanis például megkíméljük magunkat a mosogatástól. Felvágjuk, behalmozzuk, befűszerezzük, gondosan lezárjuk és már mehet is a sütőbe.
Adott idő múlva halmocskát kiemeljük, teátrálisan felvágjuk és már a kipárolgó gőzzel lenyűgözzük a bámész sereget. Eközben a hús finomra puhul, tökéletesen átveszi a fűszerek és a mellé halmozott zöldségek ízét és már tálalhatjuk is.
Talán a nagy meleg miatt, az akció előtti napon Jani még egy kicsit bizonytalan volt az összeállítást illetően. Azt mondta, kimegy a piacra és meglátja….
Valahogy egy percig sem aggódtam, mert tudtam, nem lesz probléma, a főzés kicsit olyan mint az írás, kell hozzá ihlet. Ihletszerzésre pedig a piac tökéletes hely. Délután már lelkesen hívott és sorra ecsetelte, milyen húst miyen fűszerezéssel fogunk elkészíteni. Vett egy csomó zöldséget és elhatároztuk, alkotni fogunk. Ahogy jön….
Őszintén megvallva, a mostani főzőcske nagyon sikeres volt. Annak ellenére, hogy trópusi időjárási viszonyokat teremtettünk Janival a konyhában, alig bírtuk kivárni, hogy ételmodelljeink végre leszerpeljenek és rávethessük magunkat az ínycsiklandó falatokra. Miután Jani legkisebb fia is lelkesen tömte a pofijába a lazachusit, s csócsálta az összes hét fogával boldog vigyorral az arcán, azt gondoltuk, olyan nagyot nem tévedhetttünk…
Alimentari dal Biondo Nyitva |
A batyunál nagyon fontos momentum hogy a batyut légmentesen lezárjuk. Ha ez nem történik meg, akkor az egész szaft kifolyik a batyuból.
Fogunk 1 jókora alufóliát (kb 1 cipődoboz nagyságút), középen félbehajtjuk és egymásra terítjük. Az egyik oldalon(szabadon választott) feltekeréssel zárjuk. Kicsit hajtunk, megnyomkodjuk, hajtunk megnyomkodjuk. Minimum négyszer. Ha ez megvan akkor már kész a fél batyu. Ekkor az alapanyagokat a nyitott szájon keresztül bepakoljuk a fóliába és hajtunk majd megnyomkodjuk a még nyitott részeket.
+ 1 batyu szabály:
A bort akkor öntsük bele ha a két hosszabbik részt már lezártuk.
És még valami: Köszönjük neked Jamie, hogy megteremteted a batyut
..
Lets BATYU!
Elkészítés: A sütőt felmelegítjük 220 fokra. Ha elkészült a batyu kérj meg mindenkit hogy üljön le az asztalhoz rakd ki a batyut és egy késsel vágd ki. Ekkor mindenki az asztalra borul, amikor a kicsapódó illatokat megérzi. Jó étvágyat!
Csirkebatyu
1 közepes méretű pipi cici
1 marék kakukkfű,oregano
1 nagy tányér vegyes zöldség (brokkoli, karfiol, zöldborsó, bébi répa)
nagyobb áruházakban lehet kapni fagyaszott zöldségkeverékeket
só
bors
fél citrom leve
1dl fehérbor
5 dkg vaj
Olívaolaj
A csirkét alaposan megmossuk, hiszen lehet hogy a hentes nem mosta meg a kezét. Hosszában kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal.
A zöldségkeveréket a batyuba halmozzuk, oda is mehet egy kis só, bors. A zöldséghalom tetejére helyezzük a kettévágott csirkemellet. A vajat rámorzsoljuk a tetejére, és rárakjuk a friss oreganót, kakukkfüvet. Ráfacsarjuk a fél citrom levét és megöntözzük egy kis olívaolajjal. A batyu hosszabbik részét behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer. A batyu egyetlen nyitott oldalán beöntjük a bort (ha marad bor azt büszkén elfogyaszthatjuk), és behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer, és a batyu zárva.
Óvatosan egy tepsire helyezzük és rakjuk a gáztűzhelyre, hogy egy kicsit megforrjon, megrottyanjon, aztán mehet is a sütőbe.
Kb 30-35 percig sütjük ennyi idő elég ahhoz hogy a kakukkfüves vajas fehérboros szaft átjárja a csirkét és a zöldségeket .
Ha ügyesek voltunk akkor a batyu felfújódott.
Zenei ajánlat: Thievery Corporation: The Cosmic game