Gasztro

Janival a konyhában – 2.

Grillen vagy sütõben, az alufóliabatyu csodálatos találmány. Ebben a hónapban négyféle húst fektettünk két vállra Janival a konyhában...Az eredmény mennyei, mosogatás nuku!





Kezdjünk egy közhellyel, mert bevált…Férfiember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Nagy közhely, de igaz. S mi, női szeszélyek a melegre való tekintettel elrágcsálunk pár répát – mire a férfiak azt feltételezik, hogy nyulak vagyunk – vagy holmi diéták okán salátákon vegetálunk, addig bizony a férfiember HÚST akar. Igen, csupa nagybetűvel Ugyanis ő azzal megy, az neki az üzemanyag. Szaftosan, véresen, tocsogósan. Ez van kérem. S ha nem akajuk magunkat és környezetünket rántotthússal terrorizálni egy életen át, érdemes kalandozni egy kicsit a húsok és fűszerek világába.
Ebben a hónapban, dacolva a tarhonyapirító, banáérlelő, gatyarohasztó meleggel bevettettük magunkat a konyhába, hogy elkészíthessük Batyus összeállításunkat.






Batyulógia


A batyu remek találmány, ugyanis például megkíméljük magunkat a mosogatástól. Felvágjuk, behalmozzuk, befűszerezzük, gondosan lezárjuk és már mehet is a sütőbe.
Adott idő múlva halmocskát kiemeljük, teátrálisan felvágjuk és már a kipárolgó gőzzel lenyűgözzük a bámész sereget. Eközben a hús finomra puhul, tökéletesen átveszi a fűszerek és a mellé halmozott zöldségek ízét és már tálalhatjuk is.








Intuitív batyuk


Talán a nagy meleg miatt, az akció előtti napon Jani még egy kicsit bizonytalan volt az összeállítást illetően. Azt mondta, kimegy a piacra és meglátja….
Valahogy egy percig sem aggódtam, mert tudtam, nem lesz probléma, a főzés kicsit olyan mint az írás, kell hozzá ihlet. Ihletszerzésre pedig a piac tökéletes hely. Délután már lelkesen hívott és sorra ecsetelte, milyen húst miyen fűszerezéssel fogunk elkészíteni. Vett egy csomó zöldséget és elhatároztuk, alkotni fogunk. Ahogy jön….





És a konyhában boldogok voltunk. Néztük a csodálatos lazacot a friss zöldségeket, fűszerket és belevetettük magunkat előzetes varázslás és rettentő logisztika nélkül. Talán pont ettől volt annyira életszerű, hisz továbbra sem ugráltak körül minket ételstylistok.
Őszintén megvallva, a mostani főzőcske nagyon sikeres volt. Annak ellenére, hogy trópusi időjárási viszonyokat teremtettünk Janival a konyhában, alig bírtuk kivárni, hogy ételmodelljeink végre leszerpeljenek és rávethessük magunkat az ínycsiklandó falatokra. Miután Jani legkisebb fia is lelkesen tömte a pofijába a lazachusit, s csócsálta az összes hét fogával boldog vigyorral az arcán, azt gondoltuk, olyan nagyot nem tévedhetttünk…









Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Montevideo u. 01.


Nyitva
Hétköznap: 9-21h
Szombat: 10-13h







Jani batyutanácsai:

A batyunál nagyon fontos momentum hogy a batyut légmentesen lezárjuk. Ha ez nem történik meg, akkor az egész szaft kifolyik a batyuból.
Fogunk 1 jókora alufóliát (kb 1 cipődoboz nagyságút), középen félbehajtjuk és egymásra terítjük. Az egyik oldalon(szabadon választott) feltekeréssel zárjuk. Kicsit hajtunk, megnyomkodjuk, hajtunk megnyomkodjuk. Minimum négyszer. Ha ez megvan akkor már kész a fél batyu. Ekkor az alapanyagokat a nyitott szájon keresztül bepakoljuk a fóliába és hajtunk majd megnyomkodjuk a még nyitott részeket.







+ 1 batyu szabály:
A bort akkor öntsük bele ha a két hosszabbik részt már lezártuk.
És még valami: Köszönjük neked Jamie, hogy megteremteted a batyut…..


Let’s BATYU!












Csirkebatyu


• 1 közepes méretű pipi cici
• 1 marék kakukkfű,oregano
• 1 nagy tányér vegyes zöldség (brokkoli, karfiol, zöldborsó, bébi répa)
• nagyobb áruházakban lehet kapni fagyaszott zöldségkeverékeket
• só
• bors
• fél citrom leve
• 1dl fehérbor
• 5 dkg vaj
• Olívaolaj


Elkészítés:


A sütőt felmelegítjük 220 fokra.







A csirkét alaposan megmossuk, hiszen lehet hogy a hentes nem mosta meg a kezét. Hosszában kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal.
A zöldségkeveréket a batyuba halmozzuk, oda is mehet egy kis só, bors. A zöldséghalom tetejére helyezzük a kettévágott csirkemellet. A vajat rámorzsoljuk a tetejére, és rárakjuk a friss oreganót, kakukkfüvet. Ráfacsarjuk a fél citrom levét és megöntözzük egy kis olívaolajjal. A batyu hosszabbik részét behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer. A batyu egyetlen nyitott oldalán beöntjük a bort (ha marad bor azt büszkén elfogyaszthatjuk), és behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer, és a batyu zárva.






Óvatosan egy tepsire helyezzük és rakjuk a gáztűzhelyre, hogy egy kicsit megforrjon, megrottyanjon, aztán mehet is a sütőbe.
Kb 30-35 percig sütjük ennyi idő elég ahhoz hogy a kakukkfüves vajas fehérboros szaft átjárja a csirkét és a zöldségeket .
Ha ügyesek voltunk akkor a batyu felfújódott.

Ha elkészült a batyu kérj meg mindenkit hogy üljön le az asztalhoz rakd ki a batyut és egy késsel vágd ki. Ekkor mindenki az asztalra borul, amikor a kicsapódó illatokat megérzi.


Jó étvágyat!

Zenei ajánlat: Thievery Corporation: The Cosmic game  


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top