nlc.hu
Gasztro
Csemegék a Boszporusz mellõl

Csemegék a Boszporusz mellõl

Törökország már régóta a magyarok kedvelt utazási célpontja. Kezdetben bõrkabátért, bundáért, arany ékszerért ruccantunk át Isztambulba (amely egyébként két kontinensen, Ázsiában és Európában fekszik), késõbb pedig a Török Riviéra vonzásába kerültünk.







kebab
Bodrum, Antalya, és az olyan látványosságok, mint a Topkapi szeráj, a Agia Sophia és más emlékek látogatása mellett azonban érdemes „megkóstolni” az országot is. Ha szereted Görögország ízvilágát, a török konyhát is kedvelni fogod.

A török ember számára az étkezés, csak úgy, mint más mediterrán népeknél, felér egy társasági eseménnyel. A leggyakrabban fogyasztott húsféle a bárány, a csirke és a kecske, amelyet leginkább nyárson, roston sütve – magyarosan mondva – rablóhússzerűen (kebab) készítenek el. A különböző zöldségek (padlizsán, uborka, cukkíni, paradicsom) és gyümölcsök (dinnye) mellett még fontos táplálékuk a rizs, amelyet a rizottóhoz hasonlóan egytál ételként fogyasztanak (piláf).





Mivel Törökország csaknem háromnegyed részét tenger veszi körül, az éttermek és az utcai árusok dúskálnak a különböző halféleségekben. Kedvelt ételek a rákból, tintahalból, kardhalból, makrélából készült nyársak, valamilyen zöldséggel, paradicsommal díszítve, citrommal ízesítve.

Ételeiket intenzíven fűszerezik, ehhez leginkább fahéjat, ánizsmagot, őrölt köményt, sáfrányt, mentát, babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát, feketeborsot, kardamomot és szezámmagot használnak.





Kölcsönhatások

A török konyha jelenlegi arculatának kialakulására nagy hatással volt az oszmán birodalom által meghódított területek gasztronómiája, a szomszédos földrajzi népek és a különböző kereskedelmi kapcsolatok. A csirkemell puding bizánci eredetű, a különböző tésztafélék Itáliából származnak, a petrezselyem viszont a magyar vendégség hozadéka; macar maydanozu, azaz magyar petrezselyem néven említik. Mi is őrzünk ebből az időszakból gasztronómiai emlékeket, hiszen a töltött káposzta, töltött paprika és az édes rétesek ízvilága még hordozza magában a török eredetet.







Turkish Delight

A török kávé

A kávézás a törököknél szinte szertartásszerű: a pörkölt kávét frissen kétszer-háromszor megőrlik, egészen addig, amíg finom, porhanyós nem lesz. Egy hosszúnyelű rézedényben, a dzsezvában összefőzik a kávét a cukorral és a vízzel. Személyenként vesznek egy csészényi vizet, ízlés szerint cukrot, – attól függően, hogy cukor nélkül, kevésbé édesen, közepesen vagy nagyon édesen iszod – és egy kanál kávéőrleményt. (A kávé mindig utoljára kerül bele). Ezt elkeverik és közepes lángon melegítik, miközben még többször megkeverik. Fogyasztása előtt érdemes egy keveset várni, amíg a zacc leülepszik.


Mesés édességek

Süteményeik, desszertjeik meglehetősen édesek, cukorsziruppal, mézzel átitatottak, narancs-, vagy citrom héjával, vagy levével illetve rózsavízzel illatosítottak. Szinte midenhol kapható baklava, kakaós, pisztáciás, diós, mogyorós stb. változatban, a lukom, vagy más néven Turkish Delight nevű cukros édesség, a szirupos csemegék közül a búzadarás sekerpare, a helva, és a tulumb. Kihagyhatatlan fogás az ízletes pudingok (sütlü tatlilar) megkóstolása, amelyek szerencsére otthoni konyhánkban könnyen rekonstruálhatók.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top