kebab |
A török ember számára az étkezés, csak úgy, mint más mediterrán népeknél, felér egy társasági eseménnyel. A leggyakrabban fogyasztott húsféle a bárány, a csirke és a kecske, amelyet leginkább nyárson, roston sütve magyarosan mondva rablóhússzerűen (kebab) készítenek el. A különböző zöldségek (padlizsán, uborka, cukkíni, paradicsom) és gyümölcsök (dinnye) mellett még fontos táplálékuk a rizs, amelyet a rizottóhoz hasonlóan egytál ételként fogyasztanak (piláf).
Mivel Törökország csaknem háromnegyed részét tenger veszi körül, az éttermek és az utcai árusok dúskálnak a különböző halféleségekben. Kedvelt ételek a rákból, tintahalból, kardhalból, makrélából készült nyársak, valamilyen zöldséggel, paradicsommal díszítve, citrommal ízesítve.
Ételeiket intenzíven fűszerezik, ehhez leginkább fahéjat, ánizsmagot, őrölt köményt, sáfrányt, mentát, babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát, feketeborsot, kardamomot és szezámmagot használnak.
Kölcsönhatások
A török konyha jelenlegi arculatának kialakulására nagy hatással volt az oszmán birodalom által meghódított területek gasztronómiája, a szomszédos földrajzi népek és a különböző kereskedelmi kapcsolatok. A csirkemell puding bizánci eredetű, a különböző tésztafélék Itáliából származnak, a petrezselyem viszont a magyar vendégség hozadéka; macar maydanozu, azaz magyar petrezselyem néven említik. Mi is őrzünk ebből az időszakból gasztronómiai emlékeket, hiszen a töltött káposzta, töltött paprika és az édes rétesek ízvilága még hordozza magában a török eredetet.
Turkish Delight |
A török kávé
A kávézás a törököknél szinte szertartásszerű: a pörkölt kávét frissen kétszer-háromszor megőrlik, egészen addig, amíg finom, porhanyós nem lesz. Egy hosszúnyelű rézedényben, a dzsezvában összefőzik a kávét a cukorral és a vízzel. Személyenként vesznek egy csészényi vizet, ízlés szerint cukrot, – attól függően, hogy cukor nélkül, kevésbé édesen, közepesen vagy nagyon édesen iszod – és egy kanál kávéőrleményt. (A kávé mindig utoljára kerül bele). Ezt elkeverik és közepes lángon melegítik, miközben még többször megkeverik. Fogyasztása előtt érdemes egy keveset várni, amíg a zacc leülepszik.
Mesés édességek
Süteményeik, desszertjeik meglehetősen édesek, cukorsziruppal, mézzel átitatottak, narancs-, vagy citrom héjával, vagy levével illetve rózsavízzel illatosítottak. Szinte midenhol kapható baklava, kakaós, pisztáciás, diós, mogyorós stb. változatban, a lukom, vagy más néven Turkish Delight nevű cukros édesség, a szirupos csemegék közül a búzadarás sekerpare, a helva, és a tulumb. Kihagyhatatlan fogás az ízletes pudingok (sütlü tatlilar) megkóstolása, amelyek szerencsére otthoni konyhánkban könnyen rekonstruálhatók.