Hozzávalók:
1 dl tej
2 dkg élesztő
50 dkg fehér liszt
1,5 dl víz
10 dkg margarin
1-2 dl olaj
2 tojás
1 fej fokhagyma
olívabogyó tetszés szerint, majoránna, oregánó
só, cukor
Elkészítése:
A megolvasztott vajat keverd el az olajjal, sóval, a tojásokkal és a liszt felével. Ezután keverd bele a maradék lisztet, vizet és a megkelt kovászt. Robotgéppel jó alaposan dagaszd át, majd egy konyharuhával takard le, és langyos helyen egy órán át keleszd.
Az óra elmúltával dolgozd bele az áttört, pépesített fokhagymát, a fűszereket és az apróra vágott olajbogyót. Óvatosan gyúrd át, formázd cipó, vagy vekni alakba és kivajazott tepsibe helyezd. A tészta tetejét még kend be kevés tejjel és késsel vagdosd be. Előmelegített sütőben kb. egy órán át kell sütni.
Ha szívesen kipróbálnád te is a házi péktündér szerepét, ajánlunk néhány ízletes receptet: Fűszerpaprikás kenyér» Magos kukoricakenyér» Reformkenyér búzakorpából, zabpehelyből és Graham-lisztből» |