Gasztro

Fokhagymás kenyér

Mediterrán változat fokhagymával és olajbogyóval. A majoranna és az oregano csak fokozza ezt a jelleget. Jó étvágyat hozzá és a többi változathoz is!





Hozzávalók:

• 1 dl tej
• 2 dkg élesztő
• 50 dkg fehér liszt
• 1,5 dl víz
• 10 dkg margarin
• 1-2 dl olaj
• 2 tojás
• 1 fej fokhagyma
• olívabogyó tetszés szerint, majoránna, oregánó
• só, cukor


Elkészítése:





Készíts kovászt: kevés cukorral, 1 dl langyos tejjel, 1-2 evőkanál liszttel és az élesztővel, 15-20 percig langyos helyen kelesztjük.

A megolvasztott vajat keverd el az olajjal, sóval, a tojásokkal és a liszt felével. Ezután keverd bele a maradék lisztet, vizet és a megkelt kovászt. Robotgéppel jó alaposan dagaszd át, majd egy konyharuhával takard le, és langyos helyen egy órán át keleszd.

Az óra elmúltával dolgozd bele az áttört, pépesített fokhagymát, a fűszereket és az apróra vágott olajbogyót. Óvatosan gyúrd át, formázd cipó, vagy vekni alakba és kivajazott tepsibe helyezd. A tészta tetejét még kend be kevés tejjel és késsel vagdosd be. Előmelegített sütőben kb. egy órán át kell sütni.






Ha szívesen kipróbálnád te is a házi péktündér szerepét, ajánlunk néhány ízletes receptet:


Fűszerpaprikás kenyér»
Magos kukoricakenyér»
Reformkenyér búzakorpából, zabpehelyből és Graham-lisztből»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top