Hozzávalók:
80 dkg fehér liszt
3 dkg élesztő
1-1 evőkanál cukor
3 dl meleg tej
4 dl olaj
2 dkg só
2 dkg őrölt fűszerpaprika
1 evőkanál köménymag
Elkészítése:
Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejben meg kell futtatni, majd az olajjal, a maradék cukorral, sóval, paprikával és köménymaggal összekeverni. Az így kapott masszát öntsd bele a liszt közepébe, fokozatosan add hozzá a tejet, és robotgéppel dolgozd el alaposan. Ezután kézzel még egy kicsit át kell döngölni (ökölbe szorított kézzel ütögetni), amíg hólyagos nem lesz. Letakarva egy órán át kell ismét keleszteni. Kelesztés után gyúrd át, formázd és fektesd egy kiolajozott, kilisztezett tepsibe. Előmelegített sütőben 45-50 percig közepes lángon kell sütni.
Ha szívesen kipróbálnád te is a házi péktündér szerepét, ajánlunk néhány ízletes receptet: Fokhagymás kenyér» Magos kukoricakenyér» Reformkenyér búzakorpából, zabpehelyből és Graham-lisztből» |