Hozzávalók:
60 dkg Graham-liszt
10 dkg zabpehely kávédarálón megőrölve
10 dkg búzakorpa
6 dl langyos víz
4 dl olaj
só, cukor
3 dkg élesztő
1 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt enyhén cukros tejben fel kell futtatni. A lisztet, a zabpehely port, és a búzakorpát keverd el egy-két kiskanál sóval, és közepébe öntsd bele az élesztőt. Robotgéppel, kézi dagasztóval dolgozva öntsd hozzá kisebb adagokban a langyos vizet és az olajat. Három-négy órán át langyos helyen, konyharuhával letakarva kell keleszteni. A kb. kétszeresére dagadt tésztát lisztes kézzel, belisztezett deszkára borítsd, egyszer-kétszer ököllel püföld át és finoman gyúrd át. Ezután kivajazott tepsire téve cipó, vagy vekni alakban még újabb 30 percig kell pihentetni és előmelegített sütőben kb.: 45 percig sütni.
Tipp: a kenyértészta dagasztására sose sajnáld az időt, mert ha nem dolgozod el elég alaposan a levegőt, a lisztszemcséket és az élesztő anyagát, akkor nem lesz jó állagú és ízű a kenyér. Robotgép használatával 15-20 perc elegendő. A tepsit római tállal is helyettesítheted. Ez esetben a tálat néhány órával korábban annyi vízbe kell áztatni, hogy ellepje, majd olajjal kikenni.
Ha szívesen kipróbálnád te is a házi péktündér szerepét, ajánlunk néhány ízletes receptet:
Fokhagymás kenyér» |