nlc.hu
Gasztro
Reformkenyér búzakorpából, zabpehelybõl és Graham-lisztbõl

Reformkenyér búzakorpából, zabpehelybõl és Graham-lisztbõl

Hozzávalók:

• 60 dkg Graham-liszt
• 10 dkg zabpehely kávédarálón megőrölve
• 10 dkg búzakorpa
• 6 dl langyos víz
• 4 dl olaj
• só, cukor
• 3 dkg élesztő
• 1 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt enyhén cukros tejben fel kell futtatni. A lisztet, a zabpehely port, és a búzakorpát keverd el egy-két kiskanál sóval, és közepébe öntsd bele az élesztőt. Robotgéppel, kézi dagasztóval dolgozva öntsd hozzá kisebb adagokban a langyos vizet és az olajat. Három-négy órán át langyos helyen, konyharuhával letakarva kell keleszteni. A kb. kétszeresére dagadt tésztát lisztes kézzel, belisztezett deszkára borítsd, egyszer-kétszer ököllel püföld át és finoman gyúrd át. Ezután kivajazott tepsire téve cipó, vagy vekni alakban még újabb 30 percig kell pihentetni és előmelegített sütőben kb.: 45 percig sütni.

Tipp: a kenyértészta dagasztására sose sajnáld az időt, mert ha nem dolgozod el elég alaposan a levegőt, a lisztszemcséket és az élesztő anyagát, akkor nem lesz jó állagú és ízű a kenyér. Robotgép használatával 15-20 perc elegendő. A tepsit római tállal is helyettesítheted. Ez esetben a tálat néhány órával korábban annyi vízbe kell áztatni, hogy ellepje, majd olajjal kikenni.

Ha szívesen kipróbálnád te is a házi péktündér szerepét, ajánlunk néhány ízletes receptet:

Fokhagymás kenyér»
Fűszerpaprikás kenyér»
Magos kukoricakenyér»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top