Mostantól nincs mentség, egy unalmas hétköznapi délutánt is feldobhatsz, mondjuk egy zamatos almás muffinnal!
A muffint előmelegített sütőben süsd! A sütés első negyedórájában ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek! Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak. A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el “dolgozni”! Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhány A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki. Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel. A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz (pl. 6-os sütőforma), 10-15 elég a kisebbekhez. Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni. A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta. Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából. Légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad a muffin. A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jók. Kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket. |