Gasztro

Süssünk muffint!

Mit hozott az új évezred? Annyi minden szuperszónikusat! Háziasszonyként azonban azt kell mondanom, az új évezred közeledtét egy süti jelezte. Közelgett kétezer és mi megismertuk a muffint!








Először bajban voltunk a nevével is, többeket egy ósdi téli ruhadarabra emlékezetett, aztán világlátott ismerősök megtanították, hogy az “máffin”, kicsit affektálva és ahogy a legtöbb női lap beharangozta: az amerikai gyerekek kedvence. Meg gondolom a mamájuké is! Hiszen ez az a sütiféle, amit minimális hozzáértéssel, egy kis felszerelteséggel, szívvel és lélekkel bárki pillanatok alatt elkészíthet. Ezernyi fajtájából mindenki megtalálja a szája ízének megfelelőt. És ami a legjobb benne, lehet sósan is készíteni, sör, bor és egyéb alkoholok alá korcsolyának. Szóval a muffin jött, látott és győzött!
Mostantól nincs mentség, egy unalmas hétköznapi délutánt is feldobhatsz, mondjuk egy zamatos almás muffinnal!  





A muffinsütéshez elengedhetetlenül szükséges a muffinsütő. Ezt a 12 vagy 16 pogácsa méretű mélyedésből álló sütőlemezt manapság már a nagyobb élelmiszer áruházakban is beszerezheted. Ha igazán klasszikus muffint akarsz gyártani, vegyél hozzá fehér vagy mintás kapszlit, vagyis amolyan mignonpapír-szerűséget, amit szintén az áruházakban találsz a konyhai felszerelések polcán. Nem feltétlenül szükséges papírral bélelned a sütő mélyedéseit, nagyon jó kis muffinjaid lesznek, ha “csak” margarinnal körbekened a mélyedéseket.




A receptek általában a 12 darabos sütőformához elegendőek, az ettől eltérőt külön jelzik. A muffinsütés alapvető technikája az, hogy külön kevered össze a száraz és külön a nedves alapanyagokat. Vagyis a cukor, liszt, sütőpor, aszalt gyümölcsök, reszelt sajt, sonka, ilyesmi külön egy tálba, míg a tojás, tej, tejföl, olaj, margarin egy másik tálba kerülnek. Az összeállításnál nagy laza mozdulatokkal keverd össze a két alkotórészt.









Tanácsok kezdőknek és haladóknak

•  A muffint előmelegített sütőben süsd!
•  A sütés első negyedórájában ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek!
• Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak.
•  A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el “dolgozni”!
• Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhány



másodpercre a mikróba, könnyebb lesz vele dolgozni!
•  A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki.
•  Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel.
•  A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz  (pl. 6-os sütőforma), 10-15 elég a kisebbekhez. Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni.
•  A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta.
•  Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából.
• Légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad a muffin.
•  A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jók. Kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top