Gasztro

Mandulaleves

Ha nem vagy szõlõpárti, õszi frissítõ levesnek ajánljuk ezt a mandulás finomságot! Igazi csemege, akár melegen, akár hidegen!

Hozzávalók:

• 1 liter tej
• 12,5 dkg mandula (őrölt)
• 4 evőkanál cukor
• 8 mandulás keksz
• 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A tejet mély lábasban felforraljuk, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a mandulát, a cukrot és 4 kekszet. Addig keverjük, amíg minden feloldódik, és sima folyadékot kapunk. Kislángon 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Fahéjjal megszórjuk, és desszertestálkákba töltjük. Minden tálkába 1-1 kekszet is teszünk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Jó tudni

A mandulát gyakran helyettesítik a szilva és a sárgabarack szárított magjával. (Ebből főként kivonatot (eszenciát) készítenek, melyet a cukrászipar használ.) A lehéjazott mandulát grillen megpiríthatjuk, forgácsokat vághatunk belőle vagy megdarálhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top