Hozzávalók:
2 dl fehérbor
3 evőkanál cukor
3 szál fahéj
4-5 szem szegfűszeg
6 evőkanál dió (darált)
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál méz
1 tasak vaníliáscukor
1 citromhéj
1,5 evőkanál zselatin
15 dkg cukor
3 dl víz
Elkészítése:
Hámozzuk meg a körtéket, de a felső részénél hagyjuk meg cikk-cakkosan a héját, hogy szebb legyen. A talpán át vegyük ki a magházat is. Egy fél liter vízbe tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat és a fehérbort, forraljuk egy negyed órát, majd öt percre tegyük bele főni a körtéket. Tegyük félre hűlni, és közben készítsük el a tölteléket: Keverjük el a vízben a mézet, a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, forraljuk fel, és öntsük a mazsolás dióra. Amikor kihűlt, óvatosan megtöltjük vele a körte belsejét. Az öntethez borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, hirtelen felengedjük a vízzel, és addig forraljuk, míg a karamell el nem olvad. Állandó keverés mellett beleforraljuk az előkészített zselatint, és hagyjuk hűlni. Ebbe a krémbe néhányszor belemártjuk a körtét, hogy szép mázat kapjon. Különleges őszi desszert.