nlc.hu
Gasztro
Dióval töltött körte

Dióval töltött körte

Hozzávalók:

• 8 darab körte
• 2 dl fehérbor
• 3 evőkanál cukor
• 3 szál fahéj
• 4-5 szem szegfűszeg
• 6 evőkanál dió (darált)
• 2 evőkanál mazsola
• 2 evőkanál méz
• 1 tasak vaníliáscukor
• 1 citromhéj
• 1,5 evőkanál zselatin
• 15 dkg cukor
• 3 dl víz

Elkészítése:

Hámozzuk meg a körtéket, de a felső részénél hagyjuk meg cikk-cakkosan a héját, hogy szebb legyen. A talpán át vegyük ki a magházat is. Egy fél liter vízbe tegyük bele a szegfűszeget, a fahéjat és a fehérbort, forraljuk egy negyed órát, majd öt percre tegyük bele főni a körtéket. Tegyük félre hűlni, és közben készítsük el a tölteléket: Keverjük el a vízben a mézet, a vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, forraljuk fel, és öntsük a mazsolás dióra. Amikor kihűlt, óvatosan megtöltjük vele a körte belsejét. Az öntethez borostyánszínűre karamellizáljuk a cukrot, hirtelen felengedjük a vízzel, és addig forraljuk, míg a karamell el nem olvad. Állandó keverés mellett beleforraljuk az előkészített zselatint, és hagyjuk hűlni. Ebbe a krémbe néhányszor belemártjuk a körtét, hogy szép mázat kapjon. Különleges őszi desszert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top