Gasztro

Somodi kalács

Torockó nevezetes süteménye, amelyet leginkább ünnepi alkalomra készítenek egy speciális korondi agyag kalács-, vagy kuglófsütõ formában.

Hozzávalók:

• 4 dl tej
• 2 tojás
• 60 dkg liszt
• 1 kocka élesztő
• 10-15 dkg cukor
• 2-3 kiskanál fahéj
• 25 dkg margarin

Elkészítése:

Langyos tejben, egy kanál cukor hozzáadásával futtasd meg az élesztőt, adj hozzá még egy-két kanál lisztet, így készítve el a házi kovászt. Gyúrj tésztát a maradék lisztből, cukorból (8-10 dkg), egy csipet sóból, tojásból és a tejes élesztő hozzáadásával, majd keverd hozzá az olvasztott vaj felét, és addig gyúrd, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Szórd meg egy kevés liszttel, és letakarva 40 percig pihentesd.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki a tésztát, amilyen vékonyra csak tudod (mintha rétestészta lenne), keverd össze a fahéjat és a maradék cukrot, ennek egyharmad részével szórd be a tésztát, önts rá olvasztott vajat, majd téglalap alakúra hajlítsd rá a tésztát, hogy befedje. Ezt újra szórd be cukros fahéjjal, olvasztott vajjal, és hajlítsd rá ismét a tésztát (összesen háromszor kell). Majd mintha piskótaroládot csinálnál, tekerd fel a tésztát, és ezzel béleld ki körbe a kivajazott, kilisztezett kuglófformát. Keleszd még további egy órán át, tetejét kend meg tojással, és előmelegített sütőben 40-60 percig süsd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top