nlc.hu
Gasztro
A gyógyító sajt

A gyógyító sajt

Foglalkoztál már a sajt élettani hatásával? Én még soha. Eddig csak annyit tudtam a sajtról, hogy tejbõl készül, rengeteg változatát ismerjük, és hogy finom!

Pedig a sajtoknak nagyon komoly szerepük van az egészségünk megőrzésében. Jó ha tudjuk, hogy hogyan építsük be őket mindennapi étrendünkbe.

A sajtok jellegüket és ízüket a különböző sajtkészítési technológiáknak köszönhetik, de emellett kisebb vagy nagyobb mértékben minden sajt tartalmazza a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Különösen fehérjéket és aminosavakat, amelyek elengedhetetlenek a testünk működéséhez. Érdekesség – bár ma már inkább bizonyított tény -, hogy a sajtoknak jelentős szerepe van a fogszuvasodás megelőzésében is.

A legtöbben persze azt tudjuk a sajtról, hogy tejből állítják elő, így előre valószínűsíthető magas kalciumtartalma. A kalcium pedig a csontritkulás egyetlen ellenszere. A sajtok magas foszfor- és kalciumtartalma hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító csontritkulásra ne kerüljön sor.

A sajtnak étvágygerjesztő hatása van, amely elősegíti az emésztőnedvek termelését, ezzel is fokozva az emésztést.





 

Akiknek mindenképpen ajánlott:

•
akiknek munkája nagy energiaigénnyel jár- a sportolóknak

• akiknek a szervezete a húsból nyerhető fehérjék helyett inkább a tejfehérjéket igényelné – az idősek

• akiknek nemcsak teljes értékű, hanem feljavított táplálkozásra van szükségük- a szoptató anyáknak
 


 


 


 


 


 




A diétás étrendeknek is gyakran fontos kiegészítője. A cukorbetegség, a krónikus hepatitisz, egyéb májbetegségek és epeúti megbetegedések, vérszegénység esetében alkalmazzák a legtöbbet. A sajt hasznos táplálék csonttörések és tuberkolózis esetén is.


Szeretnéd jobban megismerni a krémsajtot?»


 


 


 


 


 


 


 


.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


..


 


 



 


 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top