Gasztro

Márton és a libák

November 11-én, Márton napján libát enni kötelezõ. A néphagyomány szerint amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy egész évben éhezni fogunk. Hogy ez senkivel ne történhessen meg, összegyûjtöttük a legfinomabb recepteket.

Az elfogyasztott Márton-napi liba mellcsontjából jósolni lehetett a karácsonyi időjárásra vonatkozóan: amennyiben a csont barna és rövid volt, akkor sáros karácsonyra lehetett számítani, ha fehér és hosszú, akkor havas, kemény tél ígérkezett. Persze a Márton-napi libafogyasztásnak praktikus okai is voltak, mivel a liba ekkora érte el ideális testsúlyát, tehát megérett a levágásra, illetve további tartása a tél beállta miatt már körülményessé vált. Kedvelt étel volt ilyenkor a a liba csontos részeiből készült húsleves, az aprólékból a ludaskása, vagy a töltött libanyak, a libapecsenye, és a libamáj.





Ajánlatunk Márton napra

Ludaskása»
Töltött libanyak»
Libakocsonya»

És hogyan került kapcsolatba Márton és a libák?

Egy római légionárius, akit Mártonnak hívtak, 18 éves volt, amikor megkönyörült egy átfagyott kolduson, és odaadta neki a palástját. Aztán nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, és otthagyva a sereget, misszionárius lett. 371-ben egy Loire menti város, Tours püspökévé választották.






Libamáj aranyárban
A legenda szerint a szerény Márton a nagy megtiszteltetés elől a libák között bújt el, de azok gágogása elárulta. Halála után (397-ben) meglehetősen népszerűvé vált, az 5-6. században a franciák (vagyis a gallok) nemzeti szentként tisztelték. Emlékét hazánkban is őrzik, számos helységnevünk vagy oltárkép tanúskodik róla.
A Márton nap egy másik értelmezése szerint erre a napra esett a germánok hálaadó ünnepe, amikor is madáráldozatot mutattak be a jó termés reményében.

Az első Márton-napi libaevésről szóló írásos beszámoló 1171-ből származik. Ez az időszak, vagyis Márton napja jelentette a paraszti év végét, amikor a cselédek megkapták éves bérüket, és ráadásnak egy libát is.



A liba és az ára






Libamáj aranyárban

Köztudott, hogy a libamáj akkor kelendő, ha minél nagyobb. Ezt leginkább a kukoricával való töméssel érik el. A friss libamáj kilója 6500-7000 forint körül van. A ludak gondozása körülményes – az EU tiltja a libák tömését, és az a legelő, ahol libák éldegélnek, évekig nem zöldell ki újra.

A libát itthon leginkább a Márton nap és a karácsonyi ünnepek közötti időszakban fogyasztják, osztrák szomszédainknál pedig szinte csak Márton napján. Ebben az időszakban a liba ára is megemelkedhet. A magyar libamájat elsősorban azokból az országokból érkező vevők keresik, ahol a libafogyasztásnak hagyományai vannak (ilyen Franciaország, ahol az ünnepi asztalra egész évben kerülhet libamáj, vagy Németország, ahol az ősi hagyományokat követve Márton nap és karácson táján növekszik a libahús és a libamáj fogyasztása).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top