Fehérjéje a legjobb minőségű (csak az anyatej előzi meg a sorban), mivel tartalmazza az összes elengedhetetlenül szükséges, esszenciális aminosavat. Éppen ezért sorolja a táplálkozástan a hús-kategóriába, mégpedig úgy, hogy egy tojás fehérje közel 3 dkg húsnak felel meg. A tojás fehérjéi szinte teljes egészében, 95-98 %-ban emészthetőek: a főtt fehérje könnyebben, mint a nyers. A szokásos főzés-sütés közben nem vesztenek értékükből.
A tojásban szinte az összes vitamint megtaláljuk, összesen 13-at, melyek némelyikét kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazza. A tojás tekinthető a legfontosabb D-vitamin forrásunknak, amit a csontritkulás széles körű elterjedése miatt sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ásványi anyagai közül a vas jelentős, ami jobban felszívódik, mint a húsokban lévő.
A sárgája tartalmazza a tojástartalom teljes zsírmennyiségét, melyből 4%-nyit képvisel a koleszterin. A koleszterin minden állati (és emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület, hiánya az élettel összeegyeztethetetlen.
Csak teljesen ép, szárazon megtisztított tojást tároljunk, tompább végével fölfelé, száraz, hűvös helyen. Felhasználás előtt a tojásokat mindig alaposan mossuk meg. A felhasználás pedig, mint már említettük, megszámlálhatatlanul sokféleképpen történhet .