Gesztenyeünnep
Gesztenyével töltött pulyka
Vannak, ország, népek, tájak, ahol a gesztenye nemcsak ünnepnapokon kerül az asztalra, és sokkal jobban beleivódott a hétköznapi gasztronómiába, mint nálunk. Gesztenyés receptjeink
Marradi települése a napsütötte Toszkánában, nem messze Firenzétől fekszik, gyönyörű, dimbes-dombos vidéken. A városban évről évre október minden vasárnapján felpezsdül az élet, mivel ezeken a hétvégi napokon tartják a hely kiváló minőségű termékének, a gesztenyének az ünnepét. Az utcai árusokat végigjárva olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint az ízletes gesztenyelekvár, a gesztenyesör vagy gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta, vagy a toszkán gesztenyetorta.
Itthon
A gesztenyefa hazánkban sem ismeretlen növény, termelésének, mégsem alakult ki olyan nagy ültetvényes kultusza, mint Észak-Olaszországban vagy Korzikán.
A hosszú életű gesztenyefa több száz évig is elélhet, Kőszeg vidékén 600-700 éves példányok is megtalálhatók, némelyik magassága eléri a 20-30 métert is.
Gesztenyés zserbó »
Toszkán gesztenyetorta »
Gesztenyepalacsinta »
Kevéssé ismert, hogy a gesztenye nagyon egészséges növény, tele különböző tápanyagokkal, különösen magas a káliumtartalma, de jelentős mennyiségben található még benne foszfor és a magnézium is. A téli időszakban szinte pótolni tudná a gabonát, a dió- vagy burgonyaféléket.
Gyógyító hatása: