Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
egy csipet só
egy kiskanál szódabikarbóna
25 dkg margarin
1,52 dl tej
egy kocka élesztő
30 dkg kristálycukor
3 tojás sárgája
30 dkg darált dió
egy üveg gesztenyelekvár
egy tábla étcsokoládé
Elkészítése:
A tejet langyosítsd meg, tegyél bele egy evőkanál kristálycukrot és a kocka élesztőt. Kb. 10-15 percig tartsd langyos helyen, hogy az élesztő felfusson. Ezalatt a lisztet, a sót és a szódabikarbónát morzsold át a szobahőmérsékletű, puha margarinnal. Adj hozzá még 8 dkg cukrot is. Majd a két tojás sárgájával és az élesztős tejjel gyúrd össze tésztává. Hűvös helyen kb. egy órán át kell pihentetni.
A tésztát oszd három részre, majd egy tepsi méretűre nyújtsd ki a részeket. A darált diót keverd össze 20 dkg cukorral.
A süteményt a következőképpen kell összerakni: kivajazott, kilisztezett tepsibe fektesd be az egyik tésztalapot, kend meg gesztenyelekvárral és szórd meg a diós cukorral, fektesd rá a második tésztalapot, kend meg azt is gesztenyelekvárral, és szórd rá a cukros diót. Fedd le a harmadik tésztalappal. Fél óra pihentetés után kend meg egy tojás sárgájával a tetejét, és villával szurkáld meg. Előmelegített sütőbe, kis lángon kb. 45 percig kell sütni.
Ha kihűlt, tetejét kend be csokimázzal: vízgőz felett az étcsokoládét egy evőkanálnyi vajjal olvaszd fel, és simítsd a sütemény tetejére.
Gesztenyés receptjeink Gesztenyefesztivál» |