Hozzávalók:
2 közepes sárgarépa
1 fej lilahagyma
2 fej édeskömény
4 teáskanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
4 friss kakukkfű-ág
80 deka lazacfilé
néhány friss kaporlevél
4 evőkanál száraz fehérbor
a tálaláshoz citromgerezd
Elkészítése:
1. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat), és amíg bemelegszik, előkészítjük a zöldségeket.
2. Meghámozzuk a sárgarépákat, megpucoljuk a lilahagymát, majd az édesköményeket megfosztjuk külső, keményebb leveleiktől. Ezután a zöldségeket szép sorban lereszeljük a kézi reszelő nagylyukú oldalán. Az egészet jól összekeverjük, és megsózzuk, megborsozzuk.
3. Előkészítjük a hal sütéséhez szükséges alufólia-tasakokat. A gurigáról letépünk 8 akkora darabot, hogy a zöld¬séges lazac-kupacok kényelmesen elférjenek majd rajtuk, és még kb. 7-7 centis üres perem maradjon is kö¬rülöttük. Ha ez megvan, akkor minden második fólialapon szétkenünk 1-1 teáskanál olívaolajat.
4. Az olívaolajos lapokon arányosan elosztjuk a zöldségkeveréket, és mindegyikre rádobunk 1-1 friss kakukkfűágat.
5. A megmosott, szárazra törölt lazacfilét éles késsel felszeleteljük. Arra törekszünk, hogy 16 darab ½ centi vékony szeletet kapjunk, és ehhez az a legjobb, ha szeletelés közben a kést kicsit rézsútosan tartjuk. Így nem érintjük a hal bőrét, csak a húsát, és a végén megmarad üresen a hal bőre. Erre nincs szükségünk, nyugodtan kidobhatjuk.
6. Mindegyik zöldségkupacra ráfektetünk 4-4 halszeletet úgy, hogy imitt-amott finoman érintkezzenek. Kicsit fedhetik is egymást. Ezután a halszeleteket meg¬sózzuk, borsozzuk, és mindegyikre ráteszünk néhány friss kaporlevelet. A szeleteket végül megöntözzük 1-1 evőka¬nál száraz fehérborral, és kezdődhet a csomagolás.
7. Az olajozás nélkül maradt alufólia-darabokkal lefedjük a zöldséges lazacokat, majd a fóliák széleit minden oldalon legalább három, egymást fedő rétegben felhajtjuk. Közben figyeljünk rá, hogy jól zárjanak, de a halszeletek fölött maradjon kevés levegő is.
8. A 4 darab lazac-csomagot egymás mellé rátesszük egy tepsire tesszük, és kb. 20 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Mandulás gombamártás és finom krumplipüré illik hozzá.
4 adag lesz belőle.
Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »