Hozzávalók:
kb. 3 kg bőrös, csontos malachús
10 megpucolt fokhagymagerezd
2-3 ág friss rozmaring
só és frissen őrölt bors
Elkészítése:
1. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra (gázsütőn ez a 8-as fokozat).
2. Elkészítjük a fűszer-pasztát. A megpucolt fokhagymagerezdeket apróra vágjuk, a rozmaringról leszedjük a leveleit, és sóval meg frissen őrölt borssal összeőröljük őket egy tisztára mosott kávédarálóban. Ha úgy látjuk, hogy a fűszer-paszta túl száraz lenne, tehetünk hozzá 1-2 kávéskanál olívaolajat, de fontos, hogy ne legyen túl híg.
3. A megmosott, szárazra törölt malachús bőrét éles késsel ½ centi mélyen kockásra bevagdossuk. Ezután a húsos részbe 3-3 centinként egymás mellett több helyen beleszúrunk, és az így kapott lyukakat kitágítjuk. A lyukakat aztán olyan mélyen, amilyen mélyen csak tudjuk, megtömjük a fűszerpasztával.
4. A fűszeres malachúst beletesszük egy nagy tepsibe, és 30 percre berakjuk a forró sütőbe. Ezt követően levesszük a sütő hőfokát 120 fokra (gázsütőn ½-es fokozat), és legalább 10 órán át hagyjuk, hogy ráérősen megsüljön. Hagyhatjuk tovább is, annál omlósabb lesz. Akkor van kész, amikor már nagyon éhesek vagyunk, és késznek nyilvánítjuk. Ez a sütési technika nem más, mint a hagyományos kemencében történő sütés modern változata: a hús nagyon alacsony hőfokon szépen, lassan sül át, és ettől hihetetlen omlós lesz.
6 adag lesz belőle
Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »