Hozzávalók:
só és frissen őrölt bors
½ dl száraz fehérbor (pl. sauvignon blanc)
5 dkg puha vaj
a tűzálló tál kikenéséhez kevés olaj
a díszítéshez 1 marék friss, apróra vágott korianderzöld
A töltelékhez:
1 mandarin
2 kávéskanál sűrített paradicsom
¼ kávéskanál currypor
1 késhegynyi cayenne bors
5 dkg puha vaj
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kiolajozunk egy akkora tűzálló tálat, amelyben elfér majd a kettévágott csirkemell.
2. Előkészítjük a csirkemell-darabokat. Megsózzuk, megborsozzuk őket, aztán ujjunkkal meglazítjuk a bőrüket. Így a töltelék könnyen befér majd ide.
3. Elkészítjük a tölteléket. A mandarint elnegyedeljük, és a negyedekből kés hegyével kipiszkáljuk a magokat, mert nem kellenek. Ezután a héjas mandarin-darabokat, a sűrített paradicsomot, a curryport, a cayenne borsot és a puha vajat botmixerrel összepépesítjük.
4. Megtöltjük a csirkemell-darabokat. A tölteléket megfelezzük, és mindkét csirkemell-darab bőre alá betuszakolunk annyit, amennyit csak tudunk. Akkor jó, ha bőven van belőle a csirkén.
5. A megtöltött csirkemell-darabokat beletesszük a tűzálló tálba, és köréjük öntjük a fehérbort. Rájuk morzsoljuk a vajat, és a tűzálló tálat lefedjük alufóliával.
6. A mandarinos csirkemellet először 30-35 percig sütjük alufólia alatt, majd leszedjük róla a fóliát, és további 10-15 perc alatt megpirítjuk a tetejét. Ha beleszúrunk a húsba egy tűvel, és nem rózsaszín, hanem áttetsző színű lé jön ki a csirkemellből, készen van.
2 adag lesz belőle.
Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »