Hozzávalók:
½ dl olívaolaj
2 nagy fokhagymagerezd, megpucolva és finomra zúzva
½ citrom
10 dkg pácolt, szárított, szeletelt sonka (pl. Bolero)
1 nagy marék friss bazsalikom, apróra vágva
só és frissen őrölt bors
12½ dkg mini-mozzarella, lecsepegtetve és félbevágva
Elkészítése:
1. Vizet melegítünk a tésztának, megsózzuk, aztán ha már forr, elkezdjük kifőzni benne a tésztát.
2. Amíg a tészta fő, haladunk tovább. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, és egy közepes méretű serpenyőben kevergetve illatosra pároljuk az olívaolajon. Ezután apró falatokban hozzátépkedjük a sonkát, majd ujjainkon átszűrve hozzácsepegtetjük a fél citrom levét.
3. Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a fokhagymás-citromos sonkával. Rászórjuk a bazsalikom felét, és teszünk hozzá a tészta főzővizéből 1-2 merőkanálnyit. Az egészet alaposan összeforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve 1-2 perc alatt összemelegítjük.
4. Az utolsó pillanatban, tehát közvetlenül tálalás előtt hozzákeverjük a tésztához a mini-mozzarellákat, és megszórjuk a maradék bazsalikommal.
2 adag lesz belőle.
Stahl Judit az Oli-Olá szilikon konyhai eszközeire esküszik »