Hozzávalók:
csontléhez:
marhacsont (kb. 50 dkg)
4-5 szál sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
fél zellergumó
kb. 4 liter víz
erőleveshez:
darált sovány marhahús (20 dkg)
1 tojásfehérje
1 evőkanál paradicsompüré
szárnyasaprólék (kb. 30 dkg)
4-5 szál sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér
fél zellergumó
10 dkg kelkáposzta
2-3 db fokhagyma
2 fej gomba
1 fej vöröshagyma
só, bors, víz
Elkészítése:
A marhahúscsontot többször váltott hideg vízben alaposan mosd meg, forrázd le, majd újra hideg vízzel öblítsd. Hideg vízben tedd fel főzni. A megtisztított leveszöldséget egyforma nagyságúra felvágva, kb. egy órai lassú forralás után add hozzá a léhez. Amikor a leves elkészült, vagyis a hús, zöldség megpuhult, a lé kb. a felére csökkent (kb. 2 liter), akkor szűrd le. Az így kapott csontlét sűrített leveseknél és mártásoknál is felhasználhatod. (Ha kicsit hígabbra hagyod, fokhagymával, vöröshagymával és sóval ízesíted csontlevest kapsz, amelyet tartalmasabb levesbetéttel érdemes tálalni.)
Kóstold meg többi levesünket is! Korhelyleves » Májpüréleves » |
A tojásfehérjét kissé verd fel, öntsd bele egy leveses lábosba, keverd hozzá a paradicsompürét, kevés vizet. Add hozzá a darált marhahúst, az előkészített zöldségeket, a szárnyasaprólékot és egy kevés vizet. Fakanállal alaposan keverd össze, majd öntsd fel kb. 2 3 liternyi csontlével (ennek hiányában természetesen a víz is megteszi). Forralásig folyamatosan kell kevergetni, nehogy a tojásfehérje odaégjen a lábos aljára. Amikor felforrt, csökkentsd a lángot, és lassú tűzön 2-3 óra alatt főzd készre.
Amikor elkészült, érdemes sóval, esetleg kevés vegetával ízesíteni, majd 15-20 perces pihentetés után szűrőn keresztül átszűrni. A zsírt egy kanál segítségével szedd le a leves tetejéről.