Túl azon, hogy finom, magas tápértékkel is rendelkezik, magas kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és C-vitamin tartalma miatt a népi gyógyászat sokrétűen alkalmazza. Nyáron és kora ősszel a sötétkék termése érik be, míg télen a vörösespiros színű bogyóival találkozunk.
Az áfonya gyógyhatása
Kiemelkedő káliumtartalma miatt házi készítésű áfonyaszörpöt ajánlanak a koszorúér és egyéb szívbetegségben szenvedők, vagy a vérkeringési zavarokkal küzdők számára (így hasznos a vénás elégtelenségek megelőzésében is). Ha a bogyós termék érésének idejéről lekéstünk, bioboltokban vásárolhatunk áfonyaszörpöt, vagy a gyógyszertárakból áfonya kivonatot szerezhetünk.
Mivel az áfonya jó vértisztító, gyógyítólag hathat bizonyos bőrbetegségekre (ekcéma, pikkelysömör stb.) is.
Kóstold meg velünk! Csirkecomb áfonyamártásban » Kacsa áfonyával » Rántott camembert áfonyamártással » Muffin áfonyalekvárral » Túrós-áfonyás muffin » |